To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygotowuje się na święto Trzech Króli w północnej części Francji. Tradycyjnie zdobione jest spiralnymi liniami narysowanymi od góry na zewnątrz czubkiem noża i ząbkowaną krawędzią. Jego nadzienie często składa się z kremu ze słodkich migdałów, ale może to być również pikantne ciasto z nadzieniem warzywnym, mięsnym lub serowym. Moje ciasto ma nadzienie dyniowo-grzybowe.
- 300 g dyni hokkaido
- 600 g dyni piżmowej
- trochę oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek albo boczniaków
- 1cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- 100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzola
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- w razie potrzeby: bułka tarta
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 jajko
- trochę śmietanki
Najpierw przygotowac dynie - rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dół). Dynie pizmowa oczyscic i zawinac w folie aluminiowa. Hokkaido równiez oczyscic, usunac nasiona i pokroic w gruba kostke razem ze skórka. Kostki dyni ulozyc na blasze do pieczenia, skropic oliwa i doprawic sola i pieprzem. Dodac zawinieta dynie pizmowa i piec obie w piekarniku. Wyjac kostki hokkaido z piekarnika po około 20-25 minutach. Powinny byc lekko zarumienione i miekkie. Przygotowanie dyni pizmowej zajmuje ok. 45 minut. Powinna byc równiez miekka. Upieczone dynie ostudzic.
Oczyscic i pokroic grzyby. Obrac czosnek i cebule i pokroic w drobna kostke, szpinak umyc i osuszyc. Na patelni rozgrzac masło i smazyc na nim cebule i czosnek, az beda przezroczyste. Dodac grzyby i smazyc na srednim ogniu, az plyn odparuje. Nastepnie oprószyc maka, wymieszac i wlac mleko. Calosc krótko zagotowac i mieszac, az masa zgestnieje.
Dodac kostki dyni hokkaido i szpinak. Calosc wymieszac i doprawic tymiankiem, galka muszkatolowa, sola i pieprzem.
Na koniec dodac ser plesniowy. Jesli nadzienie bedzie zbyt mokre, dodac troche bulki tartej.
Srednia miske (srednica ok. 20 cm) wylozyc folia spozywcza. Dynię pizmowa pokroic w cienkie plasterki i wylozyc nimi miske. Rozlozyc plasterki tak, aby utworzyly zamknieta powierzchnie. Dodac nadzienie, wygładzic powierzchnie i wstawic do lodówki az dobrze ostygnie.
Pierwszy plat ciasta francuskiego ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Wyciac kolo o srednicy ok. 25 cm. Ulozyc na nim miske ze stezonym nadzieniem pozostawiajac ok. 2 cm wolnego brzegu, nastepnie szybko usunac miske i folie spozywcza. Z drugiego plata ciasta wyciac nieco wieksze kolo (ok. 27 cm) i przykryc nim nadzienie.
Brzegi posmarowac odrobina zóltka i docisnac je widelcem lub palcami. Mieszanka reszty jajka i odrobiny smietany posmarowac powierzchnie kopuly i za pomocą ostrego noza ostroznie wyrzezbic wzory od srodka do krawedzi, nie przecinajac ciasta. Na koniec zrobic maly otwór w srodku, aby para z nadzienia miala ujscie, a ciasto nie peklo podczas pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C (góra/dól) na najnizszej pólce przez 30-40 minut, az ciasto bedzie zlociste. Lekko ostudzone ciasto pokroic na kawalki i podac z zielona salata lub sosem ziolowym. Zamiast dyni mozemy uzyc do ciasta batatów lub pieczonego pasternaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz