5 grudnia 2024

Pikantne paluszki z ciasta francuskiego

Chrupiące, pikantne paluszki są idealną przekąską – i to nie tylko na imprezę. Tym razem wybrałam jako nadzienie bekon i ser, ale można je też nadziać szynką i serem, samym serem lub posypać sezamem, ziołami lub gruboziarnistą solą. Tutaj fantazja nie zna granic.


Składniki na 9 paluszków:

  • 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 g startego sera
  • 5 plastrów bekonu
  • 2 żółtka
  • 100 g ziołowego twarogu

Rozlozyc ciasto francuskie i przekroic je w poprzek na pól. Posypac jedna polówke papryka i serem. Plastry bekonu ulozyc obok siebie na serze, a nastepnie przykryc je drugim platem ciasta francuskiego. Za pomoca ostrego noza pokroic ciasto na 9 pasków o grubosci ok. 2 cm.

Rozlozyc paski na blasze do pieczenia, zachowujac niewielkie odstepy miedzy nimi i skrecic je kilkakrotnie.
Zóltka wymieszac z odrobina wody i posmarowac nimi paluszki. Piec w nagrzanym piekarniku (200° C termoobieg) ok. 15 minut, az ciasto bedzie zlociste i chrupiace.
Podawac z ziolowym twarogiem.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wypieki i przekąski z ciasta francuskiego. Twoje paluszki wyglądają niezwykle smakowicie. Ser, boczek i aromatyczny twaróg z pewnością tworzą pyszne połączenie 🥰. Zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kasiu :)
      W oczekiwaniu na "slodkie" swieta, przerzucilismy sie w ramach równowagi na wytrawne przekaski :))

      Usuń
  2. U Ciebie to nawet takie szybkie i niby proste dania są smakowicie podkręcone. I jeszcze ten twarożek, mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oko odgrywa zawsze wazna role w jedzeniu :))
      Usciski Marzyniu

      Usuń