19 grudnia 2024

Zupa z topinamburu i ziemniaków z grzankami truflowymi

Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod warunkiem, że użyjemy do niej specjalnie przygotowanego domowego bulionu. który stanowi idealną bazę dla aromatu świeżych plasterków trufli i chrupiących grzanek. Mimo wysokiej ceny polecam użyć świeżych trufli – nawet minimalna ilość (około 7g ) wystarczy, aby nadać zupie wyjątkowego smaku i aromatu.


Składniki na 6 osób:

Domowy bulion warzywny:

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łodyga pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,25 główki selera
  • 1 pasternak
  • garść pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
Zupa z topinamburu i ziemniaków:
  • 600 g topinamburu
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l domowego bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 1 kropla soku z cytryny
  • sól, pieprz
Truflowe grzanki:
  • 0,5 opakowania białego chleba lub tostów
  • 3 łyżki masła
  • szczypta płatków soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 7 g świeżej czarnej trufli zimowej lub prażonych orzechów włoskich
  • kilka igieł rozmarynu lub listków tymianku


Warzywa dokładnie oczyscic i pokroic w grubsza kostke, uzyc takze lupin cebuli. Przygotowane skladniki wraz z przyprawami wlozyc do duzego garnka i zalac zimna woda. Calosc zagotowac, po czym zmniejszyc ogien i gotowac bulion na wolnym ogniu przez co najmniej godzine albo dluzej a nastepnie przecedzic.

Obrac topinambur i ziemniaki i pokroic je w kostke tej samej wielkosci, cebule i czosnek pokroic w drobna kostke. W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek i najpierw krótko podsmazyc ziemniaki i topinambur, a nastepnie dodac cebule i czosnek i lekko podsmazyc.

Wlac bulion do ziemniaków i gotowac na srednim ogniu przez 20-25 minut, az warzywa beda miekkie. Zupe zmiksowac, ponownie podgrzac, dodac smietane, doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Biale pieczywo pokroic w drobna kostke i smazyc na masle na srednim ogniu do uzyskania zlotego koloru. Na koniec doprawic  odrobina platków soli i wlac oliwe truflowa. Grzanki przelozyc na sito i poczekac, az odciekna.

Zupe udekorowac grzankami,  posypac iglami rozmarynu, listkami tymianku lub posiekana natka pietruszki. Opcjonalnie udekorowac kilkoma plasterkami startej trufli zimowej lub prazonymi posiekanymi orzechami wloskimi i skropic odrobina oliwy truflowej.

4 komentarze:

  1. Wyborna zupa i bajeczne grzanki 😍. Zjadłabym z ogromną przyjemnością 🧡
    Przesyłam uściski 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiednie dodatki nadaja nawet prostym danim niezwyklego smaku.
      Spokojnych i pieknych swiat Kasiu.

      Usuń
  2. Wspaniała, wykwintna zupa! I ślicznie udekorowana :-) Nie wątpię, że świeże trufle nadają niezapomniany smak... Ja miałam szczęście jeść je tylko 2 razy (w formie niemal przezroczystych plasterków na naleśnikach z kremem serowym oraz w risotto), oba razy we Włoszech. Smak mnie po prostu powalił, to jest z niczym nieporównywalne i niedefiniowalne. Co ciekawe - oprócz mnie innym Polakom nie smakowały :-(
    Topinamburem, który zarasta nam inwazyjnie podlasy i okrajki (to myśliwi cholerni, na zanętę dla dzików) leczymy przeciążone brzuchy. Po świętach znowu zrobię go zamiast ziemniaków, albo właśnie jako zupę-krem, ale niestety, nie w takiej wybornej formie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popatrz Marzyniu, a ja juz chcialam sprawdzic, czy topinambur jest popularny w Polsce, ale tym razem nie mialam zbyt duzo czasu. To wspaniale warzywo, duzo zdrowsze (a wedlug mnie nawet smaczniejsze) od ziemniaków.
      Kochana Marzyniu, Tobie i Twojej rodzinie zycze wesolych swiat.

      Usuń