Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie stąd wziął się pomysł na moją wersję włoskiej sałatki chlebowej zwanej panzanellą. Oryginalna sałatka składa się głównie z pieczywa i warzyw, moja letnia sałatka chlebowa jest na bazie melona i sera ricotta. Jest niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca, idealna na letnie dni jako lekki posiłek lub dodatek do grilla.
- 1 ciabatta lub inny chleb (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 1 melon galia
- 2 ekologiczne limonki
- 200 g ricotty
- sól, pieprz
- 40 g pistacji
- garść liści bazylii
- garść liści estragonu
W zeszłym roku naszą ulubioną letnią sałatką chlebową była sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i burratą. Przepis znajdziesz TUTAJ
Przygotowanie salatki zaczynamy od chleba. Rozgrzac piekarnik do 180°C (termoobieg). Porwac lub pokroic chleb na male kawalki. Chleb moze byc czerstwy i powinien miec skórke. Wymieszac z jedna trzecia oliwy z oliwek i odrobiną soli i rozlozyc na blasze do pieczenia. Piec przez 10-12 minut, az do uzyskania zlocistego koloru.
W międzyczasie przekroic melona na pól, usunac pestki, obrac i pokroic miazsz w kostke. W zasadzie mozemy uzyc dowolnego melona, uwazam jednak, ze melon galia pasuje tu najbardziej, gdyz nie jest tak slodki.
Kostki melona wymieszac ze skórka i sokiem z limonki, reszta oliwy, sola i pieprzem. Dodac polowe ricotty i wymieszac. Odstawic na chwile.
Dodac podpieczone kostki chleba do salatki i wszystko wymieszac. Odstawic na chwile, aby kostki chleba troche zmiekly ale zachowaly swoja chrupkosc.
Pistacje uprazyc krótko na suchej patelni i grubo posiekac. Oskubac bazylie i estragon z lodyzek i posypac nimi salatke. Na wierzchu ulozyc male kleksy pozostalej ricotty i posypac pistacjami.
Oryginalne i pyszne połączenie składników. Uwielbiam takie sałatki z nutką słodyczy i soczystości, a melon robi tu świetną robotę. Podoba mi się też dodatek grzanek chlebowych. Rewelacja 🧡👌.
OdpowiedzUsuńte grzanki to jest wlasciwie podstawa oryginalnej wloskiej panzanelli. W Toskanii lacza je z pomidorami, cebula i innymi warzywami, w innych okolicach jadlam tez ja z anchovis, tez doskonala, ale taka owocowa wersja jest na letnie upaly doskonala. Ostatnio robilam nawet z serem gorgonzola, gdyz ricotta, która mialam okazala sie gorzka i salatka byla tez wspaniala. Grzanki robie tez czesto z rozmarynem, wlasciwie za kazdym razem mozna wybrac inny wariant i kazdy bedzie smaczny, jesli damy skladnikom troche czasu, aby sie "przegryzly" :)
UsuńDziekuje i pozdrawiam serdecznie:)