Przepis na włoską sałatkę chlebową inspirowaną toskańską panzanellą. Z białym pieczywem, pomidorami, ogórkami, burrattą i grillowaną brzoskwinią. Sałatka chlebowa smakuje cudownie lekko i orzeźwiająco, dlatego idealnie nadaje się na chłodne letnie danie główne lub jako sałatka do grilla.
- 1 ciabatta z poprzedniego dnia
- oliwa z oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 4 brzoskwinie
- 1 łyżeczka miodu
- 4 ogórki gruntowe
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 średnie kulki burraty
Składniki na dressing:
- 1 pęczek bazylii
- 1 ekologiczna cytryna
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- 4 łyżki pistacji
- 4 łyżki orzeszków piniowych
Zamienniki i dodatki:
Chleb: bagietka, ciabatta lub inne białe pieczywo
Ser: burrata, mozzarella bawola lub pikantny ser feta
Owoce: brzoskwinie lub nektarynki
Orzechy: pistacje, orzechy piniowe, pestki słonecznika lub inne orzechy
Dressing: sok z cytryny lub dojrzewający ocet balsamiczny
Sałatka smakuje również z szynką parmeńską.
Chleb porwac na grube kawalki. Pieczywo moze byc z poprzedniego dnia, ale nie powinno byc zbyt czerstwe i wysuszone.
Zmiazdzyc zabek czosnku i porwac galazke rozmarynu na kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i dodac kawalki pieczywa, czosnek i rozmaryn. Smazyc na zloty kolor ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszajac. Doprawic sola i pieprzem.
Kawalki chleba wlozyc do szerokiej, duzej miski i usunac zabek czosnku i rozmaryn.
Przygotowac dressing. Oderwac liscie bazylii od lodyg, kilka listków zostawic do dekoracji, a reszte grubo posiekac. Umyc cytryne, zetrzec czesc skórki i wycisnac sok. W misce wymieszac bazylie, skórke z cytryny, odrobine soku z cytryny, oliwe z oliwek, miód i platki chili. Doprawic sola i pieprzem.
Grubo posiekac pistacje i orzeszki piniowe. Wlozyc na patelnie i prazyc przez chwile, az sie lekko zarumienia. Kilka orzechów zostawic do dekoracji, reszte dodac do dressingu.
Brzoskwinie oczyścic, przekroic na polówki i pokroic w ósemki. Na patelni rozgrzac odrobine oliwy z oliwek i smazyc brzoskwinie, az beda mialy brazowe brzegi. Dodac sól i skropic miodem.
Ogórki przekroic wzdluz na pól i podzielic na duze kawalki. Pomidorki koktajlowe umyc i przekroic na polówki. Do kawalków chleba dodac ogórki i pomidory i wszystko dobrze wymieszac.
Lekko ostudzone brzoskwinie dodac do salatki. Burrate podzielic na kawalki i ulozyc pomiedzy pozostalymi skladnikami. Nie mieszac juz wiecej, poniewaz burrata jest bardzo kremowa i bedzie mieszac sie z innymi skladnikami. Salatke polac dressingiem.
Udekorowac salatke reszta orzeszków piniowych i pistacji oraz listkami bazylii.
Hej Marylko! Jadłam panzanellę we Włoszech, ale nie miała tyle smaków i aromatów, co Twoja. I na pewno nie było w niej burraty, zresztą nigdy jej nie jadłam (takie dobre, domowe jedzenie to jadłam tylko w Emilii Romagnii, bo tam robiliśmy projekty, a to nie jest raczej ser z tamtego regionu). I te brzoskiwnie grillowane... Jacusiowi by smakowało ;-)
OdpowiedzUsuńOryginalna panzanella sklada sie wlasciwie tylko z cebuli i chleba umoczonego w occie balsamicznym i wodzie. Burrata jest dzis popularna wlasciwie wszedzie, to taki rodzaj mozzareli, jest tylko smaczniejsza, gdyz ma kremowe wnetrze.
UsuńCo do owoców grillowanych, najbardziej lubie grillowanego ananasa. Poniewaz w zasadzie nie jemy grillowanego miesa, tylko czasami rybe, wiec nasz grill jest zawsze pelen warzyw i owoców. Wszystko smakuje z grilla doskonale.
Jej, to naprawdę sałatka biedaków... W tej wersji małżonek by nie zjadł ;-)
UsuńMarzyniu, Ty mi przyslij tego swojego meza na miesiac, krzywdy mu nie zrobie, ale naucze go jesc wszystko. Ja tylko wygladam jak aniolek, ale mam charakter zlosliwego kaprala, któremu nikt nie smie sie przeciwstawic. Moje chlopaki jedza wszystko :))
UsuńOj to sałatka zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam wszystko co w niej jest,a najbardziej chlebek!😁
OdpowiedzUsuńChleb wsiaka wszystkie smaki, wiec smakuje rzeczywiscie doskonale.
UsuńWyborne połączenie. Prawdziwa uczta dla zmysłów 🧡
OdpowiedzUsuńBurrata to jeden z moich ulubionych serów i kocham wszystkie dania z jej dodatkiem :)
ja tez uwielbiam burrate, we wloskich restauracjach najczesciej zamawiam burrate z dodatkami jako antipasti :)
OdpowiedzUsuń