10 lutego 2020

Deser "Podchmielony mnich"

Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa, ale jest równie ciekawa jak smak tego dania. Można je zjeść np. jako słodką kolację lub deser dla dorosłych.


Składniki na 2 porcje.
  • 3 czerstwy bułeczki
  • 100 ml słodkiego białego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 jajko
  • ziarenka połowy laski wanilii
  • starta skórka z połówki cytryny
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 125 g klarowanego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Pokroic czerstwe bulki na kromki, uzyc tylko duzych srodkowych kromek,  z reszty zrobic np. bulke tarta.
Kromki krótko namoczyc w winie, polowe kromek posmarowac dzemem morelowym i przykryc pozostalymi kromkami.

Przygotowac panierke: jajka z ziarenkami wanilii i starta skórka cytrynowa oraz bulke tarta. Kromki obtoczyc najpierw w jajku, potem w bulce tartej i smazyc na klarowanym masle z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.
Po usmazeniu odsaczyc reszte tluszczu na reczniku papierowym i posypac kromki cukrem pudrem.

Podawac z sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz