12 lutego 2020

Francuskie ptysie serowe

Ptysie tym razem nie na słodko, ale z serem. Ciasto parzone doskonale komponuje się z serem gruyère lub emmentaler. Do tego prosta mieszanka sałat. Idealna przekąska, większe ptysie z sałatą mogą być nawet lekkim obiadem lub kolacją.


Składniki na 6-8 sztuk:

  • 165 ml wody
  • 65 g masła
  • 125 g mąki
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 150 g sera gruyère lub ementaler
  • 1 żółtko
Sałata:
  • 2 pęczki rukoli
  • 1 radicchio
  • 8-10 pomidorów cherry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól

Najpierw zrobic ciasto parzone: wlozyc masło do rondelka i stopic. Dodac wode i sól. Doprowadzic wszystko do wrzenia i dobrze wymieszac. Zdjac garnek z ognia, dodac make i energicznie wymieszac wszystko do uzyskania gestego ciasta. Umiescic rondelek z powrotem na plycie i kontynuowac energiczne mieszanie, az na dnie rondelka utworzy sie cienka warstwa. Ponownie zdjac garnek z ognia i odstawic do ostygniecia.
Rozbic jajka i wlac je do osobnych filizanek, co ulatwi dodawanie ich osobno do ciasta. Dodac pierwsze jajko i ugniatac do uzyskania jednolitej masy, nastepnie dodawac w podobny sposób 2 nastepne jajka. Ugniatac do momentu, az ciasto bedzie miekkie i blyszczace.
Pokroic ser w male kostki. Dodac dwie trzecie kostek serowych do ciasta i wymieszac.
Wylozyc blache do pieczenia papierem. Za pomoca lyzki uformowac ptysie wielkosci wedlug uznania, posmarowac kazdego ptysia rozbitym zóltkiem i posypac reszta sera.
Piec w temp. 200° C w zaleznosci od wielkosci 20-25 minut, az nabiora zlotego koloru.

Salaty umyc i poszarpac na male kawalki, pomidorki przepolowic. Dodac wycisniety lub posiekany czosnek, skropic oliwa z oliwek i posolic.

Salate ulozyc na talerzu i posypac drobno posiekanym parmezanem. Podawac z serowym ptysiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz