Ptysie tym razem nie na słodko, ale z serem. Ciasto parzone doskonale komponuje się z serem gruyère lub emmentaler. Do tego prosta mieszanka sałat. Idealna przekąska, większe ptysie z sałatą mogą być nawet lekkim obiadem lub kolacją.
- 165 ml wody
- 65 g masła
- 125 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 g sera gruyère lub ementaler
- 1 żółtko
Sałata:
Najpierw zrobic ciasto parzone: wlozyc masło do rondelka i stopic. Dodac wode i sól. Doprowadzic wszystko do wrzenia i dobrze wymieszac. Zdjac garnek z ognia, dodac make i energicznie wymieszac wszystko do uzyskania gestego ciasta. Umiescic rondelek z powrotem na plycie i kontynuowac energiczne mieszanie, az na dnie rondelka utworzy sie cienka warstwa. Ponownie zdjac garnek z ognia i odstawic do ostygniecia.
Rozbic jajka i wlac je do osobnych filizanek, co ulatwi dodawanie ich osobno do ciasta. Dodac pierwsze jajko i ugniatac do uzyskania jednolitej masy, nastepnie dodawac w podobny sposób 2 nastepne jajka. Ugniatac do momentu, az ciasto bedzie miekkie i blyszczace.
Pokroic ser w male kostki. Dodac dwie trzecie kostek serowych do ciasta i wymieszac.
Wylozyc blache do pieczenia papierem. Za pomoca lyzki uformowac ptysie wielkosci wedlug uznania, posmarowac kazdego ptysia rozbitym zóltkiem i posypac reszta sera.
Piec w temp. 200° C w zaleznosci od wielkosci 20-25 minut, az nabiora zlotego koloru.
Salaty umyc i poszarpac na male kawalki, pomidorki przepolowic. Dodac wycisniety lub posiekany czosnek, skropic oliwa z oliwek i posolic.
Salate ulozyc na talerzu i posypac drobno posiekanym parmezanem. Podawac z serowym ptysiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz