24 lutego 2020

Kolorowa sałatka z fasoli na ciepło

Do sałatki najlepiej wybrać 2-3 rodzaje fasoli, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Wszystkie składniki są przyrządzane na ciepło - zarówno fasola, jak i pomidory, oliwki i podsmażony boczek z szalotkami. Do tego pomarańczowy sos winegret i kotlet schabowym smażony w rozmarynie.


Składniki na 4 porcje:
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 300 g dużej zielonej fasoli
  • 1słoik (600 g) gotowanej białej fasoli
  • 15 pomidorków cherry
  • 100 g chudego boczku ze skórką
  • 20 czarnych oliwek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka świeżego czosnku
  • 3 szalotki
  • 3 plastry imbiru
Sos winegret:
  • 1 ekologiczna pomarańcza
  • 1 ekologiczna cytryna
  • 3 łyżki kremu balsamicznego lub białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • cukier
Kotlety:
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 mały kawałek skórki z boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • sól

Swieza fasole pokroic na duze kawalki i blanszowac w osolonej gotujacej wodzie przez 2-3 minuty, a nastepnie ostudzic w wodzie z kostkami lodu, aby zachowala swój kolor i odcedzic.
Pomidorki koktajlowe przekroic na pól, boczek pokroic w kostke. Obrac szalotki i pokroic w cienkie paski. Wyjac biala fasole ze sloika i odcedzic.
Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni, podsmazyc bekon, szalotki i plasterki imbiru. Przekoic na pól glówke czosnku i posmarowac wycieta powierzchnia spód patelni. Następnie dodac zielona fasole, oliwki wraz z oliwa i pomidorki, wszystko krótko podsmazyc i dokladnie wymieszac. na koniec dodac biala fasole.
Przygotowac winegret. Wycisnac sok z pomaranczy i cytryny, z polówki pomaranczy zeskrobac skórke.
Wymieszac sok pomaranczowy z kremem lub bialym octem balsamicznym i oliwa z oliwek. Doprawic skórka z pomaranczy, sokiem z cytryny, sola i odrobina cukru. 
Salatke wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.

W tym samym czasie przygotowac kotlety. Podgrzac patelnie z  odrobina oliwy z oliwek. Lekko posolic kotlety i smazyc w umiarkowanej temperaturze ok. 10-12 minut z galazka  rozmarynu, liscmi laurowymi i kawalkiem skórki z boczku. Kotlety przekrecac co jakis czas, az beda dobrze przysmazone, ale nadal soczyste.

Jeszcze ciepla salatke wlozyc do miski, wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.

Podawac na cieplo razem z kotletem wieprzowym

2 komentarze:

  1. Jessu, oglądanie tych sałatek powoduje u mnie ślinotok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby temu zapobiec, proponuje przyrzadzic i spróbowac. Czasami ladny obrazek nie pokrywa sie z rzeczywistoscia, a czasami jest owdrotnie, wiec nie ma nic lepszego, niz wlasne doswiadczenie .)

      Usuń