Do sałatki najlepiej wybrać 2-3 rodzaje fasoli, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Wszystkie składniki są przyrządzane na ciepło - zarówno fasola, jak i pomidory, oliwki i podsmażony boczek z szalotkami. Do tego pomarańczowy sos winegret i kotlet schabowym smażony w rozmarynie.
- 300 g fasolki szparagowej
- 300 g dużej zielonej fasoli
- 1słoik (600 g) gotowanej białej fasoli
- 15 pomidorków cherry
- 100 g chudego boczku ze skórką
- 20 czarnych oliwek
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka świeżego czosnku
- 3 szalotki
- 3 plastry imbiru
Sos winegret:
- 1 ekologiczna pomarańcza
- 1 ekologiczna cytryna
- 3 łyżki kremu balsamicznego lub białego octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- cukier
Kotlety:
- 4 kotlety wieprzowe
- 1 mały kawałek skórki z boczku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- sól
Swieza fasole pokroic na duze kawalki i blanszowac w osolonej gotujacej wodzie przez 2-3 minuty, a nastepnie ostudzic w wodzie z kostkami lodu, aby zachowala swój kolor i odcedzic.
Pomidorki koktajlowe przekroic na pól, boczek pokroic w kostke. Obrac szalotki i pokroic w cienkie paski. Wyjac biala fasole ze sloika i odcedzic.
Rozgrzac troche oliwy z oliwek na patelni, podsmazyc bekon, szalotki i plasterki imbiru. Przekoic na pól glówke czosnku i posmarowac wycieta powierzchnia spód patelni. Następnie dodac zielona fasole, oliwki wraz z oliwa i pomidorki, wszystko krótko podsmazyc i dokladnie wymieszac. na koniec dodac biala fasole.
Przygotowac winegret. Wycisnac sok z pomaranczy i cytryny, z polówki pomaranczy zeskrobac skórke.
Wymieszac sok pomaranczowy z kremem lub bialym octem balsamicznym i oliwa z oliwek. Doprawic skórka z pomaranczy, sokiem z cytryny, sola i odrobina cukru.
Salatke wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.
W tym samym czasie przygotowac kotlety. Podgrzac patelnie z odrobina oliwy z oliwek. Lekko posolic kotlety i smazyc w umiarkowanej temperaturze ok. 10-12 minut z galazka rozmarynu, liscmi laurowymi i kawalkiem skórki z boczku. Kotlety przekrecac co jakis czas, az beda dobrze przysmazone, ale nadal soczyste.
Jeszcze ciepla salatke wlozyc do miski, wymieszac z sosem winegret i posypac posiekanym koperkiem.
Podawac na cieplo razem z kotletem wieprzowym
Jessu, oglądanie tych sałatek powoduje u mnie ślinotok!
OdpowiedzUsuńAby temu zapobiec, proponuje przyrzadzic i spróbowac. Czasami ladny obrazek nie pokrywa sie z rzeczywistoscia, a czasami jest owdrotnie, wiec nie ma nic lepszego, niz wlasne doswiadczenie .)
Usuń