19 lutego 2020

Portugalskie babeczki budyniowe

Ten portugalski przysmak jest znany jako Pastéis de Belém, ale tylko w miejscu, w którym jest wytwarzany według oryginalnego przepisu czyli w lizbońskim klasztorze hieronimitów w Belém. Każda inna babeczka tego typu nazywa się Pastéis de Nata i składa się z ciasta francuskiego wypełnionego kremem budyniowym z żółtek, cukru, mleka i mąki. Szybki, łatwy i pyszny deser, który zachwyci każdego.


Składniki na 10 babeczek:
  • ¼ l mleka
  • ¼ l śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka organicznej cytryny
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50 g mąki
  • 1 opakowanie (250 g) ciasta francuskiego z masłem
  • masło do foremki
  • 1 mała porcja mrożonych malin

Rozgrzac piekarnik do 200° C, przekroic laske wanilii i wyskrobac ziarenka.
Przygotowac mase budyniowa: wlac mleko i smietane do rondelka i podgrzac, dodac wanilie, laske cynamonu i skórke z cytryny i gotowac przez 10 minut na malym ogniu. Odstawic do ostygniecia i usunac przyprawy.
Umiescic zóltka z cukrem w innym rondelku i mieszac trzepaczka w kapieli wodnej lub na plytce z malym ogniem  az beda puszyste. Stopniowo dodawac smietane z mlekiem mieszajac tak dlugo, az powstanie gesty krem. Nie dopuscic do przegrzania masy, gdyz zakrzepnie.
Nastepnie dodac make w malych porcjach i dobrze wymieszac. Odstawic do ostygniecia.
Foremke do babeczek wysmarowac maslem,  rozlozyc  ciasto francuskie i wyciac okragle kawalki ciasta odrobine wieksze od srednicy foremek. Wlozyc ciasto do foremek, uformowac palcami tak aby ciasto wystawalo lekko z foremki i nakluc kazdy spód widelcem.
Wlac krem dudyniowy do foremek i piec babeczki przez ok. 25-30 minut do momentu az masa budyniowa sie przyrumieni.

Babeczki wyjac z foremek i ostudzic. Masa budyniowa opadnie troche w czasie pieczenia, ale to nie ma zadnego wplywu na smak babeczek.

Oryginalne babeczki sa posypane cynamonem lub cukrem pudrem, smakuja równiez bez zadnych dodatków.
Mozna tez dodac zblendowane mrozone maliny z odrobina cukru i soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz