7 lutego 2020

Nadziewana pita z patelni

Pomysł na smażoną pitę zrodził się spontanicznie, gdy miałam zajęty piekarnik a musiaałam zrobić szybką przekąskę dla nastolatka uzależnionego od fast food w każdej postaci. Pita wyszła idealnie, a nadzienie, zrobione ze wszystkiego, co miałam pod ręką, okazało się bardzo smaczną kompozycją mięsa mielonego z cebulą, papryką, pomidorami, szpinakiem, serem feta i przyprawami z lekkim orientalnym akcentem. Oczywiście pita może też mieć nadzienie bezmięsne, np. ze szpinakiem i fetą, tutaj fantazja nie zna granic.


Składniki na 4 porcje:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 150 ml letniej wody
Nadzienie:
  • 1 spiczasta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 pomidor
  • 200 g sera feta
  • szczypta kuminu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta papryki 
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

Z maki, drozdzy i wody zrobic gladka kulke ciasta, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na ok. 30 min.

W tym czasie przygotowac nadzienie.
Papryke pokroic w pierscienie lub kostke, czosnek i cebule drobno posiekac, wieksze liscie szpinaku pokroic. Mieso mielone smazyc na goracej patelni, dodac papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Po 3-4 minutach dodac szpinak. Gdy szpinak sie zapadnie, zdjac patelnie z ognia. Pokroic pomidora i fete w kostke i wymieszac z nadzieniem.

Wyrosniete ciasto podzielic na 8 duzych kulek i rozwalkowac na platy wielkosci dna patelni.
Polowe rozwalkowanego ciasta wylozyc nadzieniem pozostawiajac ok. 1 cm odleglosci od krawedzi. Posmarowac krawedzie pedzelkiem z niewielka iloscia wody, przykryc kolejnym platem ciasta i zlepic brzegi za pomoca widelca.
Smazyc na oleju z obydwu stron do uzyskania zlotego koloru.

Pokroic pite na 4 czesci.

Podawac jako przekaske lub jako posilek z dowolna surówka i dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz