26 sierpnia 2024

Czekoladowe ciasto z espresso i duszonymi czereśniami

Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzięki cukinii jest wyjątkowo soczyste, a czereśnie duszone w porto jako dodatek podkreślają jego wyjątkowy smak. Ciasto wykonane z takich składników jest wegańskie i nie zawiera laktozy.


Składniki na keksówkę 35 cm:

  • 275 g mąki
  • 170 g cukru
  • 25 g proszku kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g dropsów czekoladowych
  • 0,5 średniej cukinii albo 2 średnie buraki
  • 0,5 laski wanilii
  • 1 cytryna
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 30 ml zimnego espresso
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub innego łagodnego oleju roślinnego
Czereśnie:
  • 400 g czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 100 ml (najlepiej białego) wina porto
  • 1 łyżka wegańskiej margaryny

Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dól). Dno foremki wylozyc paskiem papieru do pieczenia i wysmarowac boki.  Przygotowac dwie miski, do jednej wsypac wszystkie suche skladniki tj. make, cukier, kakao, dropsy czekoladowe i proszek do pieczenia i wymieszac.
Zetrzec cukinie bardzo drobno i wlozyc do drugiej miski z "mokrymi" skladnikami.

Przekroic laske wanilii i wyskrobac miazsz. Wycisnac sok z cytryny, jest on razem z proszkiem do pieczenia jedynym srodkiem, który sprawia, ze ciasto wyrosnie, gdyz nie stosujemy jajek ani drozdzy.
Dodać do cukinii mleko migdalowe, olej, espresso i sok z cytryny i wszystko wymieszac.

Do plynnych skladników dodac suche i krótko i dokladnie wymieszac trzepaczka na gladka mase. Ciasto wlac do formy i piec 40-45 minut.

Do rondelka wsypac cukier i wode i karmelizowac na bursztynowy kolor. Dodac wino porto i rozpuscic karmel, nastepnie dodac wydrazone czeresnie,  margaryne i odrobine soku z cytryny. Dusic na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, nastepnie zdjac z ognia i odstawic aby naciagnely.

Ciasto podac z duszonymi czeresniami, ale smakuje tez doskonale bez dodatków.

6 komentarzy:

  1. Hej Marylko, witaj w Klubie Miłośników Ciast z Warzywami (a może już w nim byłaś, tylko ja coś przegapiłam...) Dla mnie takie ciasta są bardzo pożądane, bo przemycam w nich wnuczce warzywa (np. właśnie cukinię). Żyjąc na wsi z własnym ogrodem mam dodatkowy komfort posiadania swojej, biologicznie PEWNEJ cukinii, więc często piekę takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem od dawna milosniczka ciast z warzywami, nie tylko z cukinia, ale i z burakami, batatami, dynia, marchewka, awokado a nawet z czerwona fasola. Dzieki nim ciasto jest wyjatkowo wilgotne i ma niezwykly smak.
      Mysle, ze Twoja wnuczka ma niewiele witanim z upieczonych warzyw, moze spróbuj robic jej soki albo smoothie z owocami i przemycaj tam troche warzyw - surowe zachowuja swoje wlasciwosci.
      Ja cukinie dodaje tez do placków, od czasu gdy zrobilam placki ziemniaczane z cukinia i marchewka, przestalam robic placki z samych ziemniaków, bo juz mi tak nie smakuja jak te "mieszane".

      Usuń
    2. Wiesz, tutaj nawet nie chodzi o witaminy (lubi owoce), tylko o mikroelementy i błonnik. Poza tym jeśli nauczy się jeść cokolwiek z warzywami (jak niemal każde dziecko autystyczne unika warzyw) to już będzie sukces!

      Usuń
    3. a warzywa w formie pasty? Albo makaron z warzyw?

      Usuń
  2. To ciasto jest naprawdę bajeczne! 😍
    Wygląda pięknie, a smakuje z pewnością jeszcze lepiej.
    Czereśnie i ciasto czekoladowe to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wisniami tez jest pyszne :) Poza tym mozna je zrobic nawet gdy sie nie ma jajek w domu :)
      Dziekuje!

      Usuń