14 lutego 2020

Wiosenny makaron z klopsikami drobiowymi

Zainspirowana moim najnowszym odkryciem - drobnym makaronem z Ligurii - wykorzystałam go do bardzo prostego, lekkiego i niezwykle smacznego dania. Wiosenne warzywa - zielone szparagi, młody seler naciowy i liście niedźwiedziego czosnku w połączeniu z soczystymi pomidorkami i lekkimi klopsikami z kurczaka tworzą idealną kompozycję włoskich smaków, dopełnioną delikatnym pesto i wiórkami parmezanu.

Składniki dla 4 osób:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 5 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułeczki
  • trochę mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Makaron:
  • 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
  • 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
  • 6 łodyg zielonych szparagów
  • 3 dymki
  • 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski. 
Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.

Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru.
Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.

W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.

Podawac makaron posypany tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz