Składniki dla 4 osób:
- 400 g piersi z kurczaka
- 5 liści czosnku niedźwiedziego
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułeczki
- trochę mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron:
- 300 g makaronu np.Trofie Liguri lub penne rigate
- 10 pomidorów cherry lub 3 średnie pomidory
- 6 łodyg zielonych szparagów
- 3 dymki
- 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Zdjac skóre z piersi kurczaka. Aby uzyskac ciekawszy smak klopsików nie przepuszczam miesa przez maszynke, a kroje je na plasterki, a nastepnie w kostke i siekam. Buleczke mocze w mleku a czosnek niedzwiedzi kroje w cienkie paski.
Wszystkie skladniki mieszam z bułka tarta i jajkiem. Doprawiam sola i pieprzem. Zwilzonymi rekami formuje malutkie klopsiki i smaze je na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty do uzyskania zlotego koloru. Odstawiam w cieple miejsce.
Oczyscic warzywa i czosnek niedziwedzi, przepolowic pomidorki koktajlowe, pokroic seler naciowy i dymke na plasterki. Obrac szparagi w dolnej czesci i usunac wysuszone konce lodygi. Pokroic szparagi i 2–3 liscie czosnku niedziwiedziego w waskie paski. Pozostaly czosnek niedzwiedzi zblendowac z odrobina oliwy z oliwek i doprawic sola i odrobina cukru.
Szparagi, dymke i seler naciowy smazyc przez 2-3 minuty na oliwie z oliwek, dodac troche bulionu, soli, pieprzu i szczypte cukru, nastepnie dodac pomidory, czosnek niedzwiedzi i wymieszac wszystko z klopsikami.
W tym samym czasie ugotowac makaron, odcedzic, wymieszac z warzywami i klopsikami i dodac pesto.
Podawac makaron posypany tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz