Pieczony kurczak z ziemniakami i innymi dodatkami to dawno sprawdzone danie, które zawsze smakuje. Tym razem to kurczak z pikantnym hiszpańskim chorizo, pomarańczami i czerwoną cebulą. Genialne połączenie smaków właśnie dzięki chorizo, więc jeśli jej nie posiadamy, polecam surową węgierską kiełbasę paprykową.
- 1 kurczak lub 4 udka (ok. 1,5 - 2 kg)
- 330 g chorizo lub podobnej kiełbasy
- 1 kg ziemniaków
- 8 średnich czerwonych cebul
- 5 pomarańczy
- starta skórka organicznej pomarańczy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Kurczaka umyc, wysuszyc papierem kuchennym i pokroic na 8 kawalków.
Obrac chorizo i pokroic w dosyc grube plastry.
Cebule pokroic na cwiartki, ziemniaki równiez (ze skórka)
Obrac pomarancze, usunac biala skórke i pokroic na małe kawalki, lekko nacisnac widelcem i zebrac ok. 100 ml soku.
Sok wymieszac ze starta skórka pomaranczowa, 2 lyzkami wody i 5 lyzkami oliwy z oliwek. Dodac oregano i tymianek.
Doprawic sola i pieprzem kawalki kurczaka, nastepnie posmarowac je czescia pomaranczowej marynaty, ziemniaki i chorizo równiez zmieszac z marynata.
Umiescic kawalki kurczaka na dnie duzego naczyniu do pieczenia, nastepnie rozlozyc ziemniaki, chorizo, cebule i kawalki pomaranczy pomiędzy nimi i polac reszta marynaty.
Piec w termoobiegu 170° C przez ok. 30 minut, nastepnie przelozyc na góre kawalki kurczaka i piec ponownie przez ok.30 minut.
W czasie pieczenia nie polewalam plynem, gdyz ilosc marynaty wystarczyla do zachowania soczystosci, jednak w razie potrzeby mozna podlac sokiem pomaranczowym z woda.
Podawac z plynem z pieczenia, kto lubi moze go lekko zgescic, ja pozostawilam w pierwotnej postaci, gdyz polaczenie slodkich pomaranczy z pikantna kielbasa chorizo bylo unikalne i nie chcialam juz psuc tego oryginalnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz