20 sierpnia 2024

Pieczony kalafior z jogurtem tahini i miętowym pesto

Obecnie trwa sezon na kalafior, który w połączeniu z miętą, jogurtem i przyprawą ras el hanout ma cudownie świeży smak, znacznie lepszy od tradycyjnego kalafiora z bułką tartą czy sosem holenderskim. W piekarniku kalafior staje się chrupiący na zewnątrz i nabiera wspaniałego aromatu pysznej jogurtowej marynaty. Przygotowałam go z jego delikatnymi listkami i ciecierzycą oraz z pikantnym jogurtem i miętowym pesto.


Składniki na kalafior:

  • 1 kalafior z zieleniną
  • 300 ml jogurtu 3,5%
  • 2 łyżki przyprawy ras el hanout*
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu
Pesto miętowe:
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ekologiczna cytryna
  • sól, pieprz
Jogurt tahini:
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 0,5 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki prażonych nasion sezamu
  • 1 granat

* przepis na domowa przyprawe ras el hanout podalam TUTAJ


Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). Z kalafiora odciac liscie, drobne liscie pokroic na kawalki i odlozyc na bok, zostana upieczone z kalafiorem pózniej.
Wymieszac jogurt z przyprawa ras el hanout, miodem, oliwa z oliwek, sola i pieprzem. Obrac, zetrzec i dodac czosnek.

Oczyszczony kalafior wlozyc do naczynia zaroodpornego i posmarowac gesto masa jogurtowa. Piec w piekarniku przez 45 minut. Jesli powierzchnia stanie sie zbyt ciemna, lekko zmniejszyc ogien lub przykryc kalafiora zmietym i namoczonym w wodzie papierem do pieczenia.

Wymieszac odlozone liscie kalafiora z ciecierzyca, odrobina oliwy z oliwek, sola, pieprzem i prazonymi nasionami sezamu. Po 30 minutach pieczenia ulozyc dookola kalafiora i piec przez pozostale 15 minut.
W tym czasie przygotowac mietowe pesto. Oderwac liscie miety od lodyg i umiescic je w wysokim kubku. Cytryne umyc, osuszyc, zetrzec skórke i wycisnac sok. Do miety dodać skórke i 1 lyzke soku (na 4 osoby), oliwe, sól i pieprz. Zmiksowac na pesto za pomoca recznego blendera.

Na koniec przygotowac jogurt tahini. Do miski wlac jogurt i paste sezamowa i dobrze wymieszac. Doprawic przyprawa ras el hanout, sola, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. 

Jogurt tahini wymieszac z prazonymi ziarnami sezamu. Rozlamac granat i zebrac pestki. Na duzy talerzu wlac jogurt tahini. Ulozyc na nim pieczony kalafior, liscie kalafiora i ciecierzyce. Wszystko skropic mietowym pesto i posypac pestkami granatu.

Przed podaniem pokroic kalafior na kawalki jak tort i serwowac ze wszystkimi dodatkami.


Danie Dnia na Smakerze 22.08.2024 TUTAJ


6 komentarzy:

  1. P.S. Wypowiększałam zdjęcia - Jessu, ale ładne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dwie minuty za pózno przykrylam go wilgotnym papierem do pieczenia i nie wyszedl zbyt dobrze "do zdjecia", ale smakowal jak zawsze - pysznie :)

      Usuń
    2. No co Ty! Pięknie zrumieniony i wygląda niezwykle smakowicie. Widziałam dzisiaj chyba na Smakerze :-)
      A co do ciabatty to fakt, jest pyszna, i foccacia też, ale ja jestem właśnie takim typem, że tak, owszem, nawet risotto sanguino we Włoszech i bycze klejnoty zjadłam w Hiszpanii, ale już po paru dniach "chodzą" za mną polskie smaki...
      A i Ty Marylko jesteś niezwykła... Jadłaś najlepsze i najdroższe frykasy tego świata, a poszukujesz botwinki :-) I nadal chce ci się "gadać" z nami, zwykłymi babkami z Polski, co piszą o tym, co tam zwyczajnego dzisiaj upichciły. Bardzo się cieszę, że Cię poznałam :-*

      Usuń
    3. Marzyniu, "najlepsze frykasy" to pojecie wzgledne - co dla kogos jest najlepsze, dla innych moze byc przecietne, albo nawet slabe, a najdrozsze nie oznacza najlepsze i to nie tylko w kuchni.
      I co najwazniejsze - nie ma ludzi zwyklych. Sa ludzie dobrzy i zli i sa ludzie, których lubimy i chetnie z nimi rozmawiamy i sa tacy, których unikamy. A cala reszta, to jest tylko otoczka, która nic nie mówi o czlowieku.

      Usuń
  2. Wyborne połączenie 🧡 Prawdziwa gra smaków i aromatów. Wyczarowałaś kulinarne cudo! Zachwyca nie tylko połączeniem składników, ale też wizualnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kalafior, ale trzeba przyznac, ze jest on troche mdly i te tradycyjne dodatki tez niewiele zmieniaja. Poniewaz uwielbiam orientalne smaki, pomyslalam sobie, ze co jest dobre dla miesa, warzywom tez nie moze zaszkodzic. I tak bylo :)

      Usuń