12 stycznia 2021

Chleb z ziaren i orzechów

Ten chleb nie tylko składa się głównie z ziaren i orzechów, ale jest tak łatwy w przygotowaniu, że może go upiec nawet małe dziecko. Jeśli użyjemy składników wskazanych w przepisie, jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy i w dodatku lekkostrawny, jeśli pęcznieje przez całą noc. Wybór orzechów lub nasion to sprawa preferencji, równie dobrze smakuje z pestkami dyni lub np. drobno posiekanymi suszonymi owocami lub żurawiną. Ważne jest, aby piec go w foremkach, będzie wtedy wyglądał jak bułki, ale bez foremek może pękać.


Składniki na 6 małych chlebków:

  • 500 g bezglutenowych płatków owsianych 
  • 100 g różnych orzechów
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 600 ml letniej wody
  • 10 g soli

Umiescic wszystkie skladniki w misce i dobrze wymieszac. Jesli chcemy upiec chlebki w ekspresowym tempie, przelozyc wszystko do garnka i bardzo lekko podgrzac (nie gotowac i nie podgrzewac zbyt mocno!). Odstawic na co najmniej 30 minut. 
Lepiej jednak, jesli ciasto pecznieje w lodówce przez noc, wtedy skladniki lepiej sie lacza, a chleb staje sie bardziej strawny.

Do wypieku chleba uzylam 6 malych glinianych doniczek (po ok. 150 ml każda),  mozna tez uzyc malych naczyn zaroodpornych i papieru do pieczenia. Tego typu chleb nie powinien piec sie bez formy, gdyz moze popekac.
Pokroic papier do pieczenia na wystarczajaco duze kawalki i wylozyc nim foremki. Rozgrzac piekarnik do 200° C, rozlozyc  ciasto w foremkach i piec na srodkowym ruszcie przez 50-60 minut. 

Przed podaniem chleba dobrze go ostudzic.

2 komentarze:

  1. Muszę ten przepis "sprzedać" Martikowi, gdy tylko przyjedzie ze Słowenii - pieczemy! Tylko nie wiem, czy u nas w wiejskim gieesie będą takie wypaśne orzeszki :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzeszki moga byc jakiekolwiek, a nawet jesli ich nie masz pod reka, to tez nie szkodzi. Ja od dawna co wieczór wstawiam do lodówki co mam pod reka, platki owsiane tylko zawsze musza byc, gdyz to one "kleja" cale ciasto. Wczoraj zrobilam z kilkoma suszonymi sliwkami, czesto robie z zurawina, tez jest pyszny. On sie wlasciwie sam robi, wazne tylko aby go upiec w foremkach i wystarczajaco dlugo, aby woda, która napecznial wyparowala.

      Usuń