10 lipca 2024

Ciasto babci z kremem cytrynowym

Gdy mamy kilkunastu gości i każdy ma ochotę na coś słodkiego, zawsze sprawdza się przepis naszej babci na nieporównywalnie pyszne ciasto z kremem cytrynowym, gdyz wychodzi około 30 sztuk i wszyscy uwielbiają to orzeźwiające ciasto z polewą cytrynową na herbatnikach.


Składniki na 30 sztuk:

  • 250 g mąki
  • ½ paczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g + 125 g miękkiego masła
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 200 g + 200 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (na ½ l płynu)
  • 200 ml + 200 ml wody
  • sok z ok. 3 cytryn (ok. 100 ml + 6-7 łyżek)
  • 500 ml bitej śmietany
  • ok. 175 g herbatników (ok. 35 sztuk)
  • 250 g + 1 łyżka cukru pudru

Przygotowac ciasto. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sól, dodac 200 g masla w platkach, 4 jajka, 200 g cukru i cukier waniliowy. Wszystkie skladniki wymieszac recznym mikserem na gladkie ciasto. Ciasto rozprowadzic równomiernie na natluszczonej, glebokiej blasze do pieczenia (32 x 39 cm). Dokladnie wypelnic rogi blachy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (200°C / termoobieg 175°C) przez ok. 20 minut. Nastepnie ostudzic.
Przygotowac krem cytrynowy - wymieszac budyn, 200 ml wody i 2 zóltka na gladka mase. Zagotowac 200 ml wody i 200 g cukru i zdjac z ognia. Dodac budyn z masa jajeczna, chwile zagotowac, caly czas mieszajac. Zdjac garnek z ognia.

Dodac 125 g masla w kawalkach do cieplego budyniu za pomoca trzepaczki, az sie calkowicie rozpusci. Mieszajac wlac 100 ml soku z cytryny i od razu równomiernie rozsmarować krem na ciescie i schlodzic ok. 1 godziny.
Smietane ubic w duzej misce na sztywno i rozsmarowac ja na warstwie kremu.  Nastepnie ulozyc na wierzchu herbatniki. 
Zrobic lukier mieszajac 250 g cukru pudru i 6-7 łyzek soku z cytryny,.Wylac go na herbatniki i rozsmarowac mozliwie cienko. Ciasto wlozyc do lodówki na noc, aby herbatniki zmiekly.

Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki wielkosci herbatnika i udekorowac wedlug uznania np. melisa i posypac 1 lyzka cukru pudru.

10 komentarzy:

  1. O rany! Toż to raj na ziemi takie ciasto. Smakowite, ładne i bardzo podzielne, czegóż chcieć więcej? Żeby w boczki nie szło 😉
    Znakomity przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje! Zdrowe odzywianie jest jak najbardziej wskazane, ale boczkom tez sie od czasu do czasu cos nalezy :)

      Usuń
  2. O Jessu, teraz się waham, czy nie lepsze na te upały byłoby orzeźwiające ciasto cytrynowe... No cudownie wygląda!
    A sernik zaraz zdegustujemy do kawy przedpołudniowej, jest z pulpą morelową, bo mi zostało od marmoladek dla Matyldzi.
    Zrobię zdjęcia i następny wpis będzie o nim.
    Dziękuję Ci za tak miłe słowa o moim gotowaniu - ja jestem tylko zwykłą kucharką, największym osiągnięciem moim było gotowanie dla 42 strzelców na poligonach - jeśli im smakowało, to pewnie dobrze gotuję, ale to są takie zwykłe rzeczy... Jesteś dla mnie jak bliska koleżanka, niezwykle miło przeczytać komentarz od Ciebie, nie wiem, kiedy Ty znajdujesz czas na jakieś niszowe blogi. Buzienki serdeczne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Marzyniu, Ty nie jestes zwykla kucharka, Ty robisz poezje w kuchni i to w dodatku wielojezyczna, gdyz nie masz pojecia, ile razy musze zagladac do netu, aby sprawdzic o jaka potrawe albo skladnik chodzi :)) Skad ja pochodze, wszystko mialo tylko oficjalne nazwy, poza tym, choc do smierci rodziców bardzo czesto bywalam w Polsce, a z moja mama telefonowalam w jej ostatnich latch codziennie, to juz od ponad 40 lat nie uzywam polskiego w zyciu codziennym. Dlatego te blogi nie sa tylko konsekwencja mojego hobby jakim jest gotowanie, ale równiez mozliwoscia pisania po polsku.
      I mysle, ze moze tez nie jestem zla kucharka, ale gdybym zaserwowala 42 strzelcom jakies moje beztluszczowe eko jedzenie, to pewnie by wszyscy od razu zdezerterowali :))
      Usciski.

      Usuń
  3. Marylko, chyba mi wycięło komenta stąd :=((
    Jeśli go nie ma , napiszę jeszcze raz, bo chcialam Ci podziękować za parę rzeczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, widze dwa komentarze i z obydwu sie ciesze, a dziekowac naprawde nie musisz za nic, dla mnie to wielka przyjemnosc "korespondowac" z Toba, nawet tak wirtualnie :)

      Usuń
  4. Babcine przepisy są bezcenne i najpyszniejsze 🧡. To takie nasze małe kulinarne skarby.
    Ciasto prezentuje się bajecznie. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 😍.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, dla mnie dodatkowa zacheta jest smak cytryny, która obok mango jest moim ulubionym owocem :)
      Dziekuje za pozdrowienia i ... wzajemnie :))

      Usuń
  5. to ile tej wody?200 czy 400 ml

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za uwage. Zapomnialam dopisac w skladnikach ilosc wody do proszku. Razem 400 ml, 200 ml do proszku i 200 ml do zagotowania budyniu.

      Usuń