Salsa z natki pietruszki to coś pomiędzy salsą, pastą warzywną i pesto. Z wyglądu i ze względu na surowe składniki kojarzy się z salsą cruda, ale ma też coś wspólnego z pesto czy pastą do chleba, choć nie ma tak kremowej konsystencji, ale właśnie to moim zdaniem nadaje jej bardziej wyrazistego smaku . Wykonana w ciągu kilku minut, ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili
- 1,5 łyżki suszonych pomidorów
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1/2 cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
Natke pietruszki, szalotke, pomidory, chili i migdaly drobno posiekac. Wszystkie przygotowane skladniki wymieszac i posypac startym chrzanem i parmezanem, dodac oliwe z oliwek i doprawić sokiem z cytryny i sola.
Salsa smakuje ze swiezymi pomidorami, pieczonymi warzywami lub z chlebem, Dobrze komponuje sie równiez z ryba lub miesem albo sluzy jako dip do tortilli i tacos.
Oj tak, na grzankach polanych oliwą! Albo do moich pysznych, własnych pomidorów... Już marzę o tym, kiedy zacznę siać i sadzić :-)
OdpowiedzUsuńA co kapusty czerwonej, to teraz w ziemie robię ją jako sałatko-surówkę, obgotowując te sześć minutek. Nigdy nie robiłam na ciepło - na Pogórzu, gdzie mieszkam, nie było tradycji jej uprawy. ja sama ją sadze (z własnych flancy), ale swoją to kiszę. Zawsze schodzi pierwsza, nawet przed tą białą, bo chyba właśnie kiszona jest najlepsiejsza :-)
Uwielbiam kiszonki, wszystkie, sa nie tylko zdrowe, ale i smaczne, co nie zawsze idzie w parze.
UsuńNiedawno zrobilam z takiej 6-minutowej czerwonej kapusty golabki, ale zupelnie inne, bez gotowania. W sumie eksperyment, co do którego nie mialam zbyt wielkich oczekiwan, okazal sie smacznym daniem, niestety nie zrobilam zadnych fotek, ale wkrótce to powtórze, bo juz rodzina sie upomina, wtedy wstawie przepis.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo wszechstronny dodatek.
Usuń