26 września 2023

Domowy ketchup jagodowy

Domowy ketchup z jagód, np. z jeżyn i malin doskonale smakuje nie tylko z klasycznymi pieczeniami, pasztetami czy kiełbaskami, ale także z serem. Bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki dodaniu cukru i octu nie wymaga nawet pasteryzacji.


Składniki (na 12 słoików á 350 ml):

  • 2 kg świeżych jagód, alternatywnie: mrożone        jeżyny lub maliny
  • 800 g cukru
  • 600 ml octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gałązki mięty
  • 1 gałązka werbeny cytrynowej
  • sól, pieprz




  • Do duzego garnka wsypac przygotowane owoce i cukier, dodac ocet, gozdziki, ziele angielskie i laske cynamonu i zagotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac. Nastepnie dodac miete i werbene cytrynowa. Przykryc i dusic na srednim ogniu przez ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszajac.

    Po zagotowaniu, gdy plyn zgestnieje, wyjac laske cynamonu i galazki ziól. Przecedzic wszystko przez drobne sito, wlac zebrany sok do sloików, zamknac pokrywka i ustawic do góry dnem az do wystygniecia.
    Przecedzonej pulpy owocowej nie wyrzucac. Mozna z niej zrobic smaczny ocet owocowy zalewajac ja jasnym octem.

    6 komentarzy:

    1. Nigdy nie robiłam takich owocowych sosów. Jedynie do pasztetu staropolskiego (to ten Babci Myszki, tylko z korzeniami) kupujemy żurawinę na słodko, bo sama zrobić go nie mogę. Bo nie mam swojej żurawiny :-DD Myślę, że taki malinowy czy jeżynowy by bardzo pasował, a przecież jeżyny są w lesie! Zapisuję!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Marzyniu, ja nie mam nic swojego, wiec wszystko musze kupowac. To ma tez swoje zalety, nie tylko finansowe ( np. w tym roku kg porzeczek kosztowal w Niemczech ponad 20 €, wiec za taka cene moge kupic 8 sloików pysznej francuskiej galaretki porzeczkowej, a zaoszczedzony czas moge wykorzystac na cos przyjemniejszego.
        W zasadzie nie robie zadnych przetworów jesli moge kupic smaczne i zdrowe gotowe, za to robie takie rzeczy, których nie mozna kupic - np, ten ketchup, który smakuje jak chutney i doskonale pasuje do róznych mies i do serów. Ser plesniowy lepiej z nim smakuje niz z winogronami albo musztarda figowa. Uzywam tez duzo sosów z owocami, szczególnie sos curry z mango albo ananasem, glównie do orientalnej kuchni. Poza tym kurczak tylko mi smakuje z owocami i warzywami, no i oczywiscie salatka z pomidorów i mozzarelli jest najlepsza z owocowym kremem balsamicznym. Sama sobie narobilam apetytu piszac o tych smakolykach, wiec musze zaraz poszperac w lodówce :))

        Usuń
    2. Widziałam ten przepis na Smakerze. Niezwykle pyszny i wyjątkowy. Ze świeżymi jagodami będzie teraz ciężko... Myślisz, że z mrożonych owoców wyjdzie równie dobry?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo czesto uzywam mrozonych, bo wtedy jest wieksza szansa aby zdobyc lesne jagody, które sa bez porównania smaczniejsze od amerykanskich hodowlanych borówek. Jesli nie mam lesnych jagód, zastepuje je jezynami, razem z malinami w proporcji 1-3 sa swietna baza do takiego ketchupu.

        Usuń
      2. Świetna wskazówka. Poczaruję z mieszanką mrożonych owoców :))

        Usuń
      3. Na pewno bedzie smaczne :)

        Usuń