31 stycznia 2021

Roladki warzywne z pietruszkowym pesto

Kuchnia śródziemnomorska jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych, a poza tym smakuje, co nie zawsze idzie w parze. Wzorując się na włoskich antipasti, wykreowałam roladki z marynowanymi warzywami, kozim serem i pietruszkowym pesto. Doskonała przekąska, a w większych ilościach nawet zdrowy, lekki posiłek.


Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 6 suszonych, marynowanych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 ml jabłkowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 300 g rolek z koziego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Papryke przekroic na pól i polozyc skórka do góry na blasze do pieczenia. Grillowac papryke w piekarniku, az skórka bedzie ciemna i powstana pecherze, wtedy wyjac blache z piekarnika i przykryc papryke wilgotna sciereczka. Sciagnac skórke z papryki i pokroic ja  na wieksze plasterki.
Baklazany obrac i pokroic wzduz w cienkie plastry, cukinie umyc i równiez pokroic wzdluz. Zabki czosnku obrac i pokroic w drobna kostke, igly rozmarynu i papryczki chili drobno posiekac. Rozgrzac patelnie grillowa i smazyc baklazany i cukinie z obu stron bez tluszczu i lekko posolic.

Suszone pomidory pokroic na mniejsze kawalki.
Do rondelka wlac ocet i miód i gotowac, az ilosc plynu zredukuje sie do polowy. Doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac polowe  rozmarynu, czosnku oraz chilli. Na koniec dodac 2-3 lyzki oliwy z oliwek.
Do miski wlozyc smazone warzywa i papryke i wymieszac z octowa marynata. Marynowac przez ok. 10 minut, a nastepnie dobrze odcedzic.

Na papierze pergaminowym ulozyc 3-4 plastry baklazana, na wierzch ulozyc plasterki cukinii, papryki i posiekane pomidory.
Ulozyc w poprzek rolke koziego sera. Formowac wszystko w zwarta, mocna rolke unoszac koniec pergaminu. W ten sposób przygotowac wszystkie rolki i odstawic je do lodówki. 

W miedzyczasie posiekac natke pietruszki, cebule pokroic w drobna kostke, umiescic w wysokim pojemniku z czosnkiem i chilli. Dodac migdaly i spora porcje oliwy z oliwek i za pomoca recznego blendera zrobic pesto. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Kto chce, moze dodac cukinie pokrojona w bardzo drobna kostke.

Wyjac rolki z lodówki, odwinac z papieru i pokroic na równe czesci.

Podawac polane pietruszkowym pesto i ozdobione liscmi bazyli lub innymi ziolami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz