Mój sernik nie ma nic wspólnego z Marilyn Monroe, choć nie można tego całkowicie wykluczyć :) Skrót pochodzi od owoców (mango i melon), które są nie tylko ważnym składnikiem pod względem smakowym, ale również wizualnym. Sernik ma same zalety: jest lekki, smaczny, soczysty i orzeźwiający. Jedynym minusem jest to, że choć jest niezwykle łatwy do wykonania, to wymaga czasu, ale efekt wynagradza cierpliwość. Sernik składa się z cienkiego spodu, cienkiej warstwy sera o lekkim cytrynowym smaku oraz galaretki, również cytrynowej, w której znajdują się 2 rodzaje mrożonych kulek serowych - z sera ze spodu i z sera z puree z mango. Do tego 3 rodzaje kulek ze świeżych owoców – z mango, melona i pitai.
Składniki na 4 porcje (foremka 15 x 15 x 8) :
Część serowa:
- 100 g herbatników graham
- 1 łyżka cukru
- 55 g masła
- 300 g serka śmietankowego
- 85 ml jogurtu
- 65 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 13 g żelatyny w proszku + 65 ml wody
- 300 ml śmietany
- 60 g musu z mango
Galaretka cytrynowa:
- 30 g listków żelatyny + 530 ml gorącej wody
- 135 g cukru
- 25 ml soku z cytryny
Owoce:
Moczyc zelatyne w goracej wodzie przez 20 minut, w tym czasie przygotowac spód z pokruszonych herbatników, cukru i plynnego masla.
Foremke wylozyc papierem do pieczenia (spód i boki), wlozyc mase herbatnikowa i mocno ubic. Wstawic na 30 minut do lodówki.
Przygotowac mase serowa. Do sera dodac cukier, jogurt, sok z cytryny, rozpuszczona i ostudzona zelatyne oraz gesta smietane (nie ubita). Wszystko dokladnie wymieszac do uzyskania kremowej masy.
Mase serowa podzielic na 3 czesci, kazda po ok. 200 g. Pierwsza wlac na spód sernika i wstawic na 30 minut do zamrazarki, druga do okraglych foremek (np. na kostki lodowe), trzecia polaczyc z 60 g musu z mango i równiez wlac do okraglych foremek. Foremki wstawic na 2-3 godziny do zamrazarki.
W tym czasie przygotowac galaretke cytrynowa.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie ok 20 min. odcisnac i rozpuscic w goracej wodzie, dodac cukier i sok cytrynowy. Dokladnie wymieszac i schlodzic do temp. 28° C.
Z melona, mango i pitai wydrazyc kulki (mozliwie tej samej wielkosci co kulki serowe).
Wyjac z foremek zamrozone kulki serowe i ulozyc pierwsza warstwe na serniku wraz z czescia owocowych kulek.
Zalac schlodzona galaretka do polowy wysokosci owoców i wstawic do lodówki na 3 minuty - nie dluzej!
Wlozyc nastepna warstwe kulek, zalac galaretka, wstawic na 3 min. do lodówki i postepowac w ten sposób, az zapelnimy cala foremke. Wstawic na 4-5 godzin do lodówki, nastepnie wyjac z foremki i odkleic papier.
Sernik podzielic na 4 równe kostki i podac bezposrednio do spozycia.
Danie dnia na Smakerze 31.03.2022 TUTAJ
Jaki piękny! To cała artystyczna instalacja, a nie ciasto :-)I smak też musi być niezwykły - co kęs, to natrafia się na smakową niespodziankę. No i smakowite wizualnie etapy przygotowania. Takie ciasto powinno się robić w gronie przyjaciółek - już sobie wyobrażam to twórcze skupienie i mniej twórcze podjadanie. Buźka Marylko, zaskoczyłaś mnie niesamowicie!
OdpowiedzUsuńMarzyniu, jestem od prawie tygodnia w Islandii. Przesylam mnóstwo buziaków!
OdpowiedzUsuńP.S.
Wczoraj jadlam pomidory "prosto z krzaka". Opisze to po powrocie gdzies na blogu. bo to niesamowita historia.
Jaaa!!! W ISLANDII! Czekam na relację :-)
UsuńMarzyniu, juz jestesmy w domu, wkrótce wszystko opisze. Usciski!
UsuńP.S do blogu "geografia kulinarna" wstawilam juz kilka zdjec z islandzkim jedzeniem.
UsuńNajlepsze życzenia świąteczne Marylko!
UsuńP.S. Obejrzałam (a właściwie pożarłam oczami) te zdjęcia. Niektórych dań nie jestem w stanie nawet rozpoznać ;-) Myślę, że pod każdym względem to była wspaniała wyprawa! Buźka!
Tak, byla wspaniala, chyba najlepsza z wszystkich poprzednich i moze dlatego jestem ciagle rozkojarzona :)
UsuńNa blogu "geografia kulinarna" (prawie) wszystkie dania maja opisy w oryginalnym jezyku i tlumaczenie na polski, wystarczy tylko "dotknac" zdjecie - nie klikac.
Jaki serek do tego musi być i czy może być arbuz zamiast pitahai
OdpowiedzUsuńArbuz na pewno pasuje, ja wybralam owoce w takiej "wiosennej" kolorystyce, ale to tylko kwestia gustu i smaku.
UsuńTu pasuje kazdy ser, który sie nadaje do sernika na zimno. Mieszkam za granica, wiec trudno mi podac jakas konkretna marke, osobiscie najchetniej uzywam serka Philadelphia, to jest serek smietankowy o bardzo kremowej konsystencji.
Ok,dziękuję
OdpowiedzUsuńA zwykłej żelatyny ile dać ,i jak mam 10 g. Listków żelatyny pisze 6szt to wszystko
OdpowiedzUsuń6 listków zelatyny to 9 g, czyli prawie to samo. Jeden listek ma 1,5 g
Usuń