15 stycznia 2021

Pasta z pasternaku i gruszki

Pasternak był kiedyś bardzo popularnym warzywem, ale dziś jest niestety trochę zapomniany i niedoceniany, a jest nie tylko zdrowy, bardzo smaczny, ale także ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Istnieją różne przepisy na pastę z pasternaku, mnie zacząła smakować kiedy dodałam do niej gruszkę. Lekka słodycz gruszki z pikantnością przypraw to idealne połączenie smaków w tej smacznej paście. 


Składniki na mały słoik:

  • 500 g pasternaku
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 gruszka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 6 łyżek orzechów nerkowca
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz

Pasternaki, szalotki, czosnek i gruszke obrac i pokroic w kostke. Papryczke chili drobno posiekac, wczesniej usunac pestki.  W rondelku rozgrzac oliwe z uliwek i podsmazyc w niej pasternaki, czosnek i szalotke. Wlac bulion, nastepnie dodać chili i gruszki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod pokrywka do miekkosci na umiarkowanym ogniu.
Z grubsza posiekac orzechy nerkowca i dodac do pasternaków wraz z miodem, musztarda, olejem orzechowym i sokiem z cytryny. 

Skladniki drobno zmiksowac za pomoca recznego blendera lub robota kuchennego, w razie potrzeby ponownie doprawic sokiem z cytryny.

Podawac jako paste do smarowania, dip. albo np. farsz do pierogów.  W sterylnym sloiku, zalany oliwa z oliwek przechowuje sie  w lodówce co najmniej tydzien.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz