Pasternak był kiedyś bardzo popularnym warzywem, ale dziś jest niestety trochę zapomniany i niedoceniany, a jest nie tylko zdrowy, bardzo smaczny, ale także ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Istnieją różne przepisy na pastę z pasternaku, mnie zacząła smakować kiedy dodałam do niej gruszkę. Lekka słodycz gruszki z pikantnością przypraw to idealne połączenie smaków w tej smacznej paście.
- 500 g pasternaku
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 gruszka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml bulionu warzywnego
- 6 łyżek orzechów nerkowca
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
- 2 cytryny
- sól, pieprz
Pasternaki, szalotki, czosnek i gruszke obrac i pokroic w kostke. Papryczke chili drobno posiekac, wczesniej usunac pestki. W rondelku rozgrzac oliwe z uliwek i podsmazyc w niej pasternaki, czosnek i szalotke. Wlac bulion, nastepnie dodać chili i gruszki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod pokrywka do miekkosci na umiarkowanym ogniu.
Z grubsza posiekac orzechy nerkowca i dodac do pasternaków wraz z miodem, musztarda, olejem orzechowym i sokiem z cytryny.
Skladniki drobno zmiksowac za pomoca recznego blendera lub robota kuchennego, w razie potrzeby ponownie doprawic sokiem z cytryny.
Podawac jako paste do smarowania, dip. albo np. farsz do pierogów. W sterylnym sloiku, zalany oliwa z oliwek przechowuje sie w lodówce co najmniej tydzien.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz