Jarmuż to warzywo, które szczególnie dobrze smakuje zimą. Surowe liście jarmużu doskonale nadają się do sałatek. Oprócz młodych liści jarmużu, szpinaku i mangoldu użyłam smażonych kasztanów i karmelizowanej pigwy. Jeśli nie mmy świeżej pigwy, można zastąpić ją jabłkiem lub gruszką. Do tego cytrusowy winegret ze świeżym imbirem.
Składniki na 4 porcje:
- 150 g małych, młodych liści jarmużu
- 100 g młodych liści mieszanych sałat
- 1/2 cytryny
- 1/2 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 łyżki miodu akacjowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 150 ml soku jabłkowego
- sól, pieprz
- 1 pigwa
- 4 gotowane kasztany
- 1,5 łyżki balsamicznego octu jabłkowego
- 2 łyżki pestek dyni
Pigwe obrac, pokroic w cwiartki i wydrazyc, a nastepnie pokroic w podluzne kawalki. Kasztany pokroic na cienkie plasterki. Na malej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na nej czastki pigwy. Dodac soku jablkowego i dusic na malym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zaleznosci od grubosci. Na koniec doprawic jablkowym octem balsamicznym, odrobina miodu i sola. Kasztany usmazyc na patelni z odrobina oliwy z oliwek. Na koniec uprazyc pestki dyni z odrobina oleju i posypac szczypta soli.
Wycisnac sok z 1/2 cytryny i pomaranczy, wlac do miseczki, dodac polowe oliwy, starta skórke cytrynowa i pomaranczowa, starty imbir i polowe miodu. Wymieszac z 1/3 soku jablkowego i doprawic sola i pieprzem.
Dokładnie oczyscic liscie jarmuzu i pozostalych salat, wymieszac, ulozyc na talerzach, dodać czastki pigwy i kasztany. Calosc skropic winegretem i posypac pestkami dyni.
Jesli nie posiadamy swiezej pigwy, mozemy zamiast niej uzyc jablka lub gruszki, które przygotujemy w podobny sposób.
Fajna :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa, co nie zawsze idzie w parze :)
OdpowiedzUsuń