Kto nie zna klasycznych włoskich antipasti? Insalata caprese, carpaccio, bruschetta, oliwki w ziołach (olive alle erbe), szynka parmeńska z melonem (prosciutto e melone). Jednak większość z nich zawiera składniki, które najlepiej smakują latem, co nie oznacza, że nie ma przystawek, które również smakują wyśmienicie zimą. Jedną z moich takich kreacji, choć nie typowo włoską, są marynowane grzyby z dipem ziemniaczanym. Lekka, smaczna przystawka, która dzięki ziemniakom jest na tyle pożywna, że w dużych ilościach można ją uznać za cały posiłek. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że zawiera grzyby, które są dostępne praktycznie przez cały rok.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g brązowych pieczarek
- 150 g grzybów shiitake
- 150 g boczniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 100 ml jabłkowego octu balsamicznego
- 2,5 łyżki miodu akacjowego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, długi pieprz bengalski
Dip ziemniaczany:
- 100 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- trochę octu balsamicznego
Oczyscic grzyby, male grzyby zostawic w calosci, duze pokroic na spore kawalki, z grzybów shiitake usunac lodygi. Czosnek i szalotke obrac i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc krótko grzyby na duzym ogniu, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc je dalej przez 3-4 minuty. Po uplywie polowy czasu dodac czosnek i cebule.
Pieprz, nasiona kopru wloskieo i igly rozmarynu drobno posiekac i posypac nimi grzyby. W tym samym czasie wlac do rondelka jablkowy ocet balsamiczny i miód i przez chwile gotowac.Wyjac grzyby z patelni, polac je marynata a nastepnie oliwa z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na kilka minut.
Przygotowac dip ziemniaczany. Cebule, czosnek i natke pietruszki drobno posiekac. Jajko gotowac przez ok.7 minut, nastepnie ostudzic i obrac. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac, przelozyc do miski i dobrze rozgniesc widelcem. Oddzielic bialko i zóltko. Wymieszac zóltka z ziemniakami, dodawac pomalu oliwe i wymieszac wszystko na gladka mase. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posiekac drobno bialka i dodac do masy, nastepnie dodac posiekana cebule i natke pietruszki. Wszystko dobrze wymieszac i doprawic do smaku odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny.
Ulozyc grzyby w miseczce lub na talerzu i podac z dipem ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz