17 stycznia 2021

Gołąbki z ciekawym nadzieniem

Przeważnie różnorodność gołąbków polega na zastosowaniu różnych rodzajów kapusty. W tym wypadku to nadzienie odbiega od przyjętych standardów. Do mielonej wołowiny dodałam bulguru i orientalnych przypraw oraz trochę selera naciowego dla lepszego aromatu. Do tego aromatyczny sos pomidorowy z odrobiną białego wina.


Składniki na 12 gołąbków:
  • 1 średnia kapusta
  • 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 400 g bulguru
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250-500 ml wody z blanszowania kapusty lub bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 cytryna
  • 1 - 2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • rochę wody z blanszowania kapusty
  • pęczek pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Kapuste bez glaba blanszowac w duzym garnku z osolona woda do momentu, kiedy liscie beda latwo odchodzic. Natychmiast oplukac je zimna woda i osuszyc. Pozostawic trochę wody z kapusty.
Cebule, seler i czosnek drobno pokroic i podsmazyc przygotowane skladniki na duzej patelni, a nastepnie wymieszac z bulgurem. Dodac polowe kurkumy i kuminu. Wlac wode z kapusty lub bulion i zmniejszyc ogien. Pozostawic bulgur do napecznienia przez ok. 10-15 minut zgodnie z instrukcja na opakowaniu, nastepnie ostudzic i wymieszac z miesem mielonym, bulka tarta i jajkami. Zetrzec skórke z cytryny i posiekac papryczki chili, a nastepnie dodac do masy. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i szczypta kurkumy i kuminu.

Z lisci kapusty i nadzienia uformowac golabki i zabezpieczyc je ewentualnie nicmi kuchennymi. Przygotowac sos. Do garnka wlac pomidory i biale wino. Napełnic puszke po pomidorach woda z kapusty i wlac wode do sosu. Dodac przecier pomidorowy, posiekana papryczkę chili, sól i odrobine cukru. Wlozyc golabki do sosu zwazajac, aby tylko jedna trzecia ich wysokosci znajdowala sie w cieczy. Dusić golabki pod przykryciem na srednim ogniu przez ok. 1,5 godziny, raz obracajac.

Golabki z sosem ułozyc na talerzu i posypac posiekaną natka pietruszki i grubo zmielonym pieprzem. Kto chce, moze dodac troche oliwy z oliwek. Zamiast ziemniaków mozna podac chrupiace pieczywo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz