Przeważnie różnorodność gołąbków polega na zastosowaniu różnych rodzajów kapusty. W tym wypadku to nadzienie odbiega od przyjętych standardów. Do mielonej wołowiny dodałam bulguru i orientalnych przypraw oraz trochę selera naciowego dla lepszego aromatu. Do tego aromatyczny sos pomidorowy z odrobiną białego wina.
Składniki na 12 gołąbków:
- 1 średnia kapusta
- 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 400 g bulguru
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 250-500 ml wody z blanszowania kapusty lub bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 cytryna
- 1 - 2 papryczki chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml białego wina
- rochę wody z blanszowania kapusty
- pęczek pietruszki
- 1 papryczka chili
- sól
- cukier
- oliwa z oliwek
Kapuste bez glaba blanszowac w duzym garnku z osolona woda do momentu, kiedy liscie beda latwo odchodzic. Natychmiast oplukac je zimna woda i osuszyc. Pozostawic trochę wody z kapusty.
Cebule, seler i czosnek drobno pokroic i podsmazyc przygotowane skladniki na duzej patelni, a nastepnie wymieszac z bulgurem. Dodac polowe kurkumy i kuminu. Wlac wode z kapusty lub bulion i zmniejszyc ogien. Pozostawic bulgur do napecznienia przez ok. 10-15 minut zgodnie z instrukcja na opakowaniu, nastepnie ostudzic i wymieszac z miesem mielonym, bulka tarta i jajkami. Zetrzec skórke z cytryny i posiekac papryczki chili, a nastepnie dodac do masy. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i szczypta kurkumy i kuminu.
Z lisci kapusty i nadzienia uformowac golabki i zabezpieczyc je ewentualnie nicmi kuchennymi. Przygotowac sos. Do garnka wlac pomidory i biale wino. Napełnic puszke po pomidorach woda z kapusty i wlac wode do sosu. Dodac przecier pomidorowy, posiekana papryczkę chili, sól i odrobine cukru. Wlozyc golabki do sosu zwazajac, aby tylko jedna trzecia ich wysokosci znajdowala sie w cieczy. Dusić golabki pod przykryciem na srednim ogniu przez ok. 1,5 godziny, raz obracajac.
Golabki z sosem ułozyc na talerzu i posypac posiekaną natka pietruszki i grubo zmielonym pieprzem. Kto chce, moze dodac troche oliwy z oliwek. Zamiast ziemniaków mozna podac chrupiace pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz