7 marca 2021

Bułki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym

Moje doświadczenie z bułeczkami cynamonowymi ograniczało się do tych, które kupowałam, albo w piekarni, albo pakowane w USA. Od dawna jednak chciałam je upiec sama, podobnie jak oryginał: z cukrem, cynamonem i z  jabłkami. Okazały się nie tak skomplikowane jak przypuszczałam i jestem pewna, że każdy, kto raz ich spróbował, już nigdy nie będzie chciał zjeść kupnych.


Składniki na 2 foremki Ø 22 cm:

  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży
Nadzienie:
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jabłko
Glazura:
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g serka śmietankowego
  • 20 g masła
  • trochę mleka

Przygotowac ciasto drozdzowe. W misce z maka, sola, cukrem i jajkiem zrobic wglebienie i wsypac do niego drozdze. Podgrzac mleko z maslem az maslo sie rozpusci i polac nim drozdze. Ugniesc ciasto recznie lub za pomoca robota kuchennego i odstawic przykryte  w cieplym miejscu na 1-1,5 godziny. 
Nastepnie ciasto rozwalkowac na prostokat, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarowac maslem i posypac na wierzchu mieszanką cukru i cynamonu. Zetrzec jablko, wycisnac z niego sok i rozprowadzic na mieszaninie cukru i cynamonu pozostawiajac margines 2 cm od brzegu.

Ciasto zwinac z dluzszego boku, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 2-3 cm. Umiescic kawalki w natłuszczonym naczyniu zaroodpornym, przykryc i odstawic w cieple miejsce na kolejne 30 minut.
W miedzyczasie przygotowac glazure. Cukier puder przesiac i wymieszac z miekkim maslem i serkiem smietankowym. Dodac troche mleka, az do uzyskania lekko lepkiej konsystencji.
Piec bulki w dwóch naczyniach zaroodpornych w temp. 180° C (góra / dół) przez ok. 20 minut. Ewentualnie okryc je folia aluminiowa na kilka ostatnich minut, aby sie nie przypalily.

Rozprowadzic glazure bezposrednio po upieczeniu  i najlepiej podawac bulki na ciepło. Ale oczywiscie smakuja tez na zimno.

2 komentarze:

  1. Jak to pachnie! Az przez ekran! No i ten lukier, spływający po kamionce - niezwykle smakowity detal :-)
    P.S. Teraz się skapłam, że w jednym z przepisów to nie śmietana była polska, tylko (jak w tym mleku) - twoja etykietka :-D
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten komentarz odpowiedzialam, tak jak zreszta na wszystkie pozostale, ale zawiadomienia mojego bloga pokazuja tylko pierwotne komentarze.
      Jak widacjednak,sama "skapowalas" :)
      Usciski!

      Usuń