15 marca 2021

Czysta zupa szparagowa z kluseczkami z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa szparagowa kojarzy się nam najczęściej z kremową wersją ze śmietaną. Mało kto próbuje czystej zupy, a jest ona nie tylko lekka, ale także niezwykle aromatyczna dzięki kluseczkom z twarogu i czosnku niedźwiedziego. Ponieważ zupa składa się wyłącznie ze świeżych i naturalnych składników, używam również własnego bulionu warzywnego, który mam zawsze pod ręką. Każdy, kto spróbuje czystej, lekkiej wersji tej pysznej zupy, rzadko będzie wracał do kremowej.

Składniki na 4 porcje:

  • 8 łodyg białych szparagów
  • 8 łodyg zielonych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 g mąki
  • sól, pieprz

Do czystej zupy szparagowej uzywam zawsze domowego bulionu warzywnego.
Składniki na bulion warzywny (ok. 2 l):
  • 1 kg świeżych warzyw
  • zioła, przyprawy
Bulion warzywny nie wymaga duzego nakladu pracy, a korzysci z domowego bulionu sa nieprównywalnie wieksze niz np. z kostek rosolowych.
Podstawą bulionu są klasyczne warzywa do zupy, ale i koper włoski i cebula. W zaleznosci od pory roku i smaku można dodac równiez inne warzywa, takie jak pasternak, pomidory, cukinia, papryka czy grzyby. Do przygotowania bulionu nadaja sie równiez dobrze oczyszczone skrawki warzyw i obierki.
Pokroic warzywa na kawalki i wlozyc do duzego garnka. Dodac tyle wody, aby zakryla wszystkie skladniki, doprowadzic wszystko do wrzenia, dodac przyprawy i zioła - np. pietruszkę, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, imbir i czosnek - oraz szczyptę soli. Bulion gotowac na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzine, nastepnie przecedzic przez drobne sito.

Druga rzecza, która przygotowuje wczesniej jest twaróg. Aby kluseczki zachowaly swoja forme, twaróg powinien byc mozliwie suchy. W tym celu przecedzam go przez sito wylozone sciereczka i przykrywam talerzykiem z obciazeniem. W ten sposób pozbywam sie niepotrzebnej wody.
W tym czasie mozna przygotowac szparagi. Oczyscic lodygi i usunac wysuszone koncówki. Szparagi obrac, pokroic na kawalki i odstawić. Dodac odciete koncówki, obierki i kilka kawalków szparagów do bulionu i gotowac na wolnym ogniu przez 20 minut. Nastepnie przecedzic wywar.

Dokladnie wyczyscic czosnek niedzwiedzi i grubo posiekac. Do wysokiego naczynia wlozyc twaróg, zóltko, make i maslo i zmiksowac. Doprawic sola i pieprzem

Za pomoca dwóch zwilzonych w wodzie lyzeczek uformowac  owalne kluseczki.
Ponownie podgrzac wywar i gotowac na nim kluseczki z surowymi szparagami przez ok. 5 minut, a pod koniec dodac juz ugotowane kawalki szparagów. Doprawic zupe sola i pieprzem.

Przed podaniem zupe udekorowac drobno posiekanymi paskami czosnku niedzwiedziego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz