Tradycyjnie na obiad wielkanocny podajemy jagnięcinę. Zmienia się tylko sposób jej podania - w tym roku był to comber jagnięcy. Comber jagnięcy najlepiej przygotować jako kotlety. W tym celu rzeźnik powinien przeciąć kawałek grzbietu na pół wzdłuż kręgosłupa i zostawić lekko wystające kości żebra. Teraz można pokroić kawałek wzdłuż żeber na pojedyncze kotlety. Do aromatycznych kotletów pasował idealnie makaron conchiglioni, czyli duże muszle nadziewane serem i szpinakiem, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym i posypane parmezanem. W ten sposób z kilku składników powstalo bardzo szybko wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie świąteczne.
Składniki na 4 porcje:
- 16 kotlecików jagnięcych
- 1 mały pęczek rozmarynu
- 1 mały pęczek tymianku
- 1 główka młodego czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Makaron:
- 24 szt. makaronu conchiglioni lub innych dużych muszli
- 300 g twarogu lub serka śmietankowego
- 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
- 250 g szpinaku
- 50 g bułki tartej
- 100 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 800 g pomidorów z puszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
- 3 dymki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- odrobina cukru
Przygotowac makaron conchiglioni (lub inne duze muszle) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyczyscic szpinak i usunac grubsze szypulki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc szpinak przez kilka minut, az opadnie. Wycisnac plyn ze szpinaku a nastepnie grubo go posiekac.
Obrac czosnek i drobno posiekac lodyge i bulwe. Alternatywnie posiekac zabki czosnku. Twaróg lub ser smietankowy wymieszac ze szpinakiem i czosnkiem. Dodac troche oliwy z oliwek i doprawic sola i pieprzem. Makaron wypelnic nadzieniem, lekko je dociskajac.
Nastepnie przygotowac sos. Oczyscic seler, dymke i czosnek i pokroic na male kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc seler, dymke i czosnek, dodac pomidory i doprawic sos sola, pieprzem i odrobina cukru.
Na sos ulozyc makaron z nadzieniem i posypac startym parmezanem i bulka tarta. Ustawic piekarnik na górne cieplo lub grill i zapiec krótko makaron az bedzie zlocistozólty i lekko chrupiacy.
Rozgrzac oliwe na patelni. Doprawic kotlety jagniece odrobina soli i pieprzu i podsmazyc je w wysokiej temperaturze, nastepnie zmiejszyc ogien, dodac ziola i czosnek i smazyc kotlety przez nastepnych kilka minut, kilkakrotnie skrapiajac tluszczem ze smazenia.
Przed podaniem posypac kotlety platkami soli morskiej i podawac z nadziewanym makaronem i odrobina sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz