Inspiracją tego deseru były œufs à la neige (śnieżne jajka), Île flottante (pływające wyspy) i polska zupa "nic". W czasie swiąt wielkanocnych zużyłam jajka, które mieliśmy w nadmiarze, tworząc deser, który od tej pory jest jednym z naszych ulubionych. Przygotowanie sosu waniliowego wymaga trochę wprawy i uwagi, ale efekt jest nieporównywalnie lepszy od sosu przemysłowego. Sos owocowy można zrobić z innych owoców sezonowych np. z truskawek.
- 5 jajek
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 50 g płatków migdałowych
- 250 g mrożonych malin
- 1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowac sos waniliowy. Rozciac laske wanilii i wyskrobac ziarenka. Podgrzac smietanę z mlekiem, dodac ziarenka z laska wanilii i gotowac wszystko na malym ogniu przez 5 minut, nastepnie wyjac laske wanilii i odstawic smietane, aby lekko ostygla.
Rozbic jajka, umiescic cukier i zóltka w rondelku i energicznie mieszac na rozgrzanej plycie. Podczas mieszania należy raz po raz zdejmowac rondelek z plyty, aby mieszanina nie byla zbyt goraca i sie nie sciela. Zoltka mieszac energicznie do momentu, az powstanie biala, kremowa masa, wtedy dodawac powoli waniliowa smietane. Mieszac dalej energicznie, zdejmujac od czasu do czasu rondelek z plyty, aby nie dopuscic do zagotowania, az krem uzyska odpowiednia konsystencje. Odstawic krem do ostudzenia.
Alternatywnie mozna to robic w kapieli wodnej.
Maliny zmiksowac i przecedzic przez sito, doslodzic odrobina cukru pudru.
Aby uzyskac sniezne jajka nalezy ubic bialka ze szczypta soli i odrobina cukru. Wlac wode do duzego garnka i podgrzac do wrzenia. Lazeczka uformowac kulki z masy bialkowej i umiescic je na bardzo delikatnie wrzacej wodzie. Pod zadnym pozorem woda nie moze sie gotowac. Kulki musza naciagnac ok. 5-6 minut - w zaleznosci od wielkosci nawet troche dluzej. W tym czasie nalezy je obracac kilkakrotnie, najlepiej dwiema lyzkami.
Wyjac kulki lyzka cedzakowa. W miedzyczasie krótko uprazyc pokrojone w plasterki migdaly lub podpiec w piekarniku.
Umiescic na talerzu sos waniliowy i przecier malinowy. Ulozyc na wierzchu sniezne jajka i posypac je migdalami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz