Chyba najbardziej aromatyczne danie rybne. Może być obiadem, gorąca kolacją albo daniem z grilla. Przygotowałam 2 rodzaje ryb - dzikiego łososia z Alaski i dorsza. Dorsz miał klasyczne nadzienie, natomiast łosoś egzotyczne. Dzięki świeżym dodatkom obie ryby były bardzo aromatyczne, a ich smak niepowtarzalny. Upiekłam je w piekarniku, ale równie dobrze smakują grillowane, owinięte folią aluminiową.
- 250 g fileta z dorsza
- 100 g pieczarek
- 1-2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki bulionu
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy
- sól
- cukier
- kilka liści rukoli
Składniki łososia na 2 osoby:
- 250 g fileta z łososia bez skóry
- 2 dymki
- 1/4 ananasa
- 0,2 l soku pomarańczowego lub multiwitaminowego
- 1/4 łyżeczki curry
- kawałek imbiru
- olej rzepakowy
- sól
- cukier
Najpierw przygotowac skladniki. Oczyscic filet z dorsza i usunac osci, jesli to konieczne. Pieczarki pokroic w plasterki i podsmazyc na oleju rzepakowym, posolic. Pokroic szalotke i usmazyc na oleju rzepakowym. Nie powinna byc przysmazona, raczej szklista. Pomidorki przekroic na pól. Zeskrobac troche skórki z cytryny i pomaranczy. Drobno posiekac czosnek i chili.
Rozlozyc duzy arkusz papieru do pieczenia i umiescic na nim fileta. Na filecie ulozyc pieczarki, chili i czosnek, skórki cytrusowe, szalotki i pomidorki. Posolic i pomidory lekko pocukrzyc, wszystko pokropic rosolem.
Opakowac szczelnie i zwiazac konce, aby paczuszka wygladala jak opakowany cukierek. Wstawic do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w temp.200° C. Rybe mozna równiez grillowac zawineta w alufolie.
Przygotowac skladniki do lososia. Dymke pokroic w plastry, ananasa na male kawalki i podsmazyc na oleju rzepakowym. Imbir obrac i zetrzec na tarce. Zredukowac sok owocowy do ok. 2 lyzek.
Rozlozyc duzy kawalek papieru pergaminowego i ulozyc na srodku filet z lososia, na nim ananasa i dymke. Doprawic curry, imbirem, sola i odrobina cukru. Pokropic sokiem i zawinac szczelnie podobnie jak dorsza.
Wstawic do piekarnika i piec ok.10-12 minut w temp. 200° C.
Po upieczeniu otworzyc paczuszki rybne, rukole pokroic na drobne kawalki i posypac nia rybe.
To danie wlasciwie nie potrzebuje dodatków, ale kto lubi, moze je podac z ziemniakami lub ryzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz