19 marca 2021

Aromatyczna ryba z pieca

Chyba najbardziej aromatyczne danie rybne. Może być obiadem, gorąca kolacją albo daniem z grilla. Przygotowałam 2 rodzaje ryb - dzikiego łososia z Alaski i dorsza. Dorsz miał klasyczne nadzienie, natomiast łosoś egzotyczne. Dzięki świeżym dodatkom obie ryby były bardzo aromatyczne, a ich smak niepowtarzalny. Upiekłam je w piekarniku, ale równie dobrze smakują grillowane, owinięte folią aluminiową.


Składniki dorsza na 2 osoby:

  • 250 g fileta z dorsza
  • 100 g pieczarek
  • 1-2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki bulionu
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • olej rzepakowy
  • sól
  • cukier
  • kilka liści rukoli
Składniki łososia na 2 osoby:
  • 250 g fileta z łososia bez skóry
  • 2 dymki
  • 1/4 ananasa
  • 0,2 l soku pomarańczowego lub multiwitaminowego
  • 1/4 łyżeczki curry 
  • kawałek imbiru
  • olej rzepakowy
  • sól
  • cukier

Najpierw przygotowac skladniki. Oczyscic filet z dorsza i usunac osci, jesli to konieczne. Pieczarki pokroic w plasterki i podsmazyc na oleju rzepakowym, posolic. Pokroic szalotke i usmazyc na oleju rzepakowym. Nie powinna byc przysmazona, raczej szklista. Pomidorki przekroic na pól. Zeskrobac troche skórki z cytryny i pomaranczy. Drobno posiekac czosnek i chili. 
Rozlozyc duzy arkusz papieru do pieczenia i umiescic na nim fileta. Na filecie ulozyc pieczarki, chili i czosnek, skórki cytrusowe, szalotki i pomidorki. Posolic i pomidory lekko pocukrzyc, wszystko pokropic rosolem.
Opakowac szczelnie i zwiazac konce, aby paczuszka wygladala jak opakowany cukierek. Wstawic do piekarnika i piec ok. 10-12 minut w temp.200° C. Rybe mozna równiez grillowac zawineta w alufolie.

Przygotowac skladniki do lososia. Dymke pokroic w plastry, ananasa na male kawalki i podsmazyc na oleju rzepakowym. Imbir obrac i zetrzec na tarce. Zredukowac sok owocowy do ok. 2 lyzek.
Rozlozyc duzy kawalek papieru pergaminowego i ulozyc na srodku filet z lososia, na nim ananasa i dymke. Doprawic curry, imbirem, sola i odrobina cukru. Pokropic sokiem i zawinac szczelnie podobnie jak dorsza.
Wstawic do piekarnika i piec ok.10-12 minut w temp. 200° C.

Po upieczeniu otworzyc paczuszki rybne, rukole pokroic na drobne kawalki i posypac nia rybe.

To danie wlasciwie nie potrzebuje dodatków, ale kto lubi, moze je podac z ziemniakami lub ryzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz