17 marca 2021

Cordon bleu z młodej kalarepki

Tradycyjny cordon bleu to sznycel cielęcy lub drobiowy nadziewany serem i gotowaną szynką. Moja wersja jest dużo lżejsza, zamiast mięsa użyłam młodej kalarepy. Panierowana kalarepa z szynką i serem to bardzo smaczne danie, przygotowane z niewielu składników w przeciągu 20 minut i może być nie tylko szybką gorącą kolacją, ale także obiadem, jeśli dołączymy odpowiednie dodatki.


Składniki na 4 porcje:

  • 1,2 kg kalarepy
  • 2 plastry sera gouda lub innego
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 8 łyżek mąki 
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Zagotowac wode z sola, w tym czasie obrac kalarepki i pokroic w równe, okragle plasterki o grubości ok. 3 mm. Gotowac we wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, uwazajac aby byly jeszcze twarde i chrupiace.
Ser i szynke pokroic w równe kawalki, dostosowujac rozmiar plasterków do kalarepy tak, aby pozostala wolna obwódka o szerokosci ok. 1 cm.
Wysuszyc ugotowane plasterki kalarepy, ulozyc na jeszcze cieple ser i szynke, przykryc nastepnym plastrem i mocno docisnac.      
Przygotowac make i panierke, jajka roztrzepac z gazowana woda mineralna i doprawic sola i pieprzem.
Panierowac sznycle w mace, jajku i bulce tartej, uwazajac, aby sie nie rozpadly. Smazyc na klarowanym masle przez 3 minuty z obu stron na srednim ogniu. Gdy panierka jest zlocistobrazowa sznycle sa gotowe.

Spozywac najlepiej jeszcze cieple z dodatkiem zielonej salaty lub twarozku ziolowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz