Chlebem jest tylko z nazwy, w rzeczywistości to bardzo smaczne ciasto z jabłkami, orzechami i bakaliami. Smakuje z masłem a nawet bez żadnych dodatków.
Składniki na 3 chlebki:
- 500 g jabłek
- 330 g mąki pszennej typu 550
- 175 g rodzynek
- 175 g suszonych owoców
- 125 g orzechów laskowych
- 175 g cukru
- 5 g cynamonu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie skladniki oprócz maki i proszku do pieczenia wymieszac i odstawic na cala noc.
Nastepnego dnia dodac make i proszek do pieczenia, wyrobic ciasto i uformowac bochenek chleba.
Piec w foremce wylozonej papierem do pieczenia w temp. 160° C ok. 60-80 minut w zaleznosci od wielkosci bochenka.
Smakuje z maslem albo bez zadnych dodatków.
Zawiniety w folie przechowuje sie 3-4 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz