9 listopada 2018

Adwentowy chlebek

Chlebem jest tylko z nazwy, w rzeczywistości to bardzo smaczne ciasto z jabłkami, orzechami i bakaliami. Smakuje z masłem a nawet bez żadnych dodatków.


Składniki na 3 chlebki:
  • 500 g jabłek
  • 330 g mąki pszennej typu 550
  • 175 g rodzynek
  • 175 g suszonych owoców
  • 125 g orzechów laskowych
  • 175 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zetrzec jablka  na tarce o duzych oczkach,  orzechy grubo posiekac. 
Wszystkie skladniki oprócz maki i proszku do pieczenia wymieszac i odstawic  na cala noc.


Nastepnego dnia  dodac make i proszek  do pieczenia, wyrobic  ciasto i uformowac  bochenek chleba.
Piec  w foremce  wylozonej papierem do pieczenia  w temp. 160° C ok. 60-80 minut w zaleznosci od  wielkosci bochenka.

Smakuje  z maslem albo bez zadnych dodatków.
Zawiniety  w folie przechowuje  sie 3-4 tygodnie.

6  DRUKUJ PRZEPIS                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz