5 marca 2021

Obiad w 15 minut

Warzywa z patelni to doskonały pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Jego wszechstronność polega na tym, że wybieramy warzywa, które mamy pod ręką, w tym wypadku fasolkę szparagową, pieczarki i dymkę. Do tego stek wołowy pokrojony na drobne kawałki oraz precel lub inne białe pieczywo. Tajemnica pieczywa polega na tym, że wchłania ono pyszny sos ze wszystkich składników, które normalnie pozostałyby na patelni. Całość doprawiona drobno startym parmezanem, skórką z cytryny i sokiem z mięsistych pomidorów. Przygotowanie tego smacznego posiłku zajmuje nie więcej niż 15 minut.


Składniki na 2 porcje:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g różowych pieczarek (lub innych)
  • 1/2 pęczka dymki
  • 300 g steku wołowego
  • 1 precel
  • 1 cytryna
  • 20 g drobno startego parmezanu
  • 1 mięsisty pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Umyc fasolke i przekroic na pól, oczyscic i pocwiartowac pieczarki, dymke pokroić na duze, a precla na male kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc w niej warzywa ok.4 minut.
W miedzyczasie pokroic stek wolowy na cienkie paski i dodac do warzyw razem z kawalkami precla. Doprawic sola i pieprzem i smazyc jeszcze przez 3 minuty.

Pod koniec smazenia dodac starta skórke z cytryny, parmezan i odrobine oliwy z oliwek. Pomidora przekroic na pól, wycisnac z niego sok na warzywa i wszystko wymieszac. 

Podawac jeszcze cieple, zanim parmezan calkiem sie roztopi.

2 komentarze:

  1. Pyszności! A wiesz, że nie znam różowych pieczarek? No i PRAWDZIWE steki rzadko goszczą na moim stole - dobra wołowina jest niezwykle droga Polsce. Ale Martik ma na farmie w Słowenii "swoją" wołowinę, to takie wykwintne danie może sobie przyrządzić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze nawet juz jadlas rózowe pieczarki, tylko tego nie zauwazylas, gdyz one wlasciwie nie sa wcale rózowe. U nas mozna kupic tez polskie rózowe pieczarki, wiec gdzies musza byc do zdobycia.
      Z tym stekiem to tylko propozycja, mozna zastosowac inne mieso, na pewno bedzie tez smakowac. Ja mialam po prostu jakiegos "zablakanego" steka, którym bym calej rodziny nie wyzywila, wiec dolozylam do patelni wszystko, co mialam pod reka .)

      Usuń