25 marca 2021

Praliny z awokado

Raffaello z awokado, czyli wyśmienita pralina o wyjątkowym smaku. Maślany smak awokado doskonale współgra z pistacjami, kokosem i delikatną kwaskowatością limonki.


Składniki na 25 pralin:

  • 1 awokado (niezbyt dojrzałe)
  • 50 ml likieru pistacjowego
  • 5-6 łyżek syropu z agawy
  • 125 g masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g siekanych pistacji
  • 100 g mielonych herbatników
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 limonka (sok i skórka)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Awokado przekroic na pól, usunac pestke i umiescic miazsz w wysokim pojemniku. Dodac sok z limonki i polowe likieru pistacjowego. Wszystko zblendowac do uzyskania kremu.
W misce wymieszac maslo z syropem z agawy i reszta likieru pistacjowego i ubic trzepaczka do uzyskania jednolitej masy.
Dodac starta skórke z limonki.

Mase wymieszac z kremem z awokado,  dodac zmielone herbatniki, posiekane pistacje i wiórki kokosowe. Wszystko dokladnie wymieszac, uformowac male kulki i obtoczyc je w wiórkach kokosowych.
Wstawic do lodówki na 1-2 godziny.

Po 2 godzinach praliny sa gotowe do spozycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz