6 lutego 2022

Kulki parówkowe z sałatką ziemniaczaną

Parówki z sałatką ziemniaczaną są tak popularnym daniem w Niemczech, że w wielu regionach podawane są jako główne i jedyne danie na Wigilię. Jakkolwiek domowa sałatka ziemniaczana i dobrej jakości parówki są bardzo smaczne,  nie są jednak ucztą dla oczu. Moja propozycja jest nieco inna - sałatka jest w formie carpaccio i ma bardzo aromatyczny dressing, a parówka jest podawana w formie chrupiącej kulki.


Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kiełbasy parówkowej lub parówek
  • 4 kromki tostów
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Sałatka ziemniaczana:
  • 4 ziemniaki
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 4 rzodkiewki
  • 100 ml octu winnego
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • 20 g cukru
  • 20 g soli
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni

Z kiełbasy zdjąć skórkę i pokroić w kostkę ok. 5 mm. Tosty pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, część odłożyć do dekoracji.

Posiekane składniki wrzucić do miski, wbić jajka i dodać musztardę. Wszystko dobrze wymieszać  i uformować  kulki tej samej wielkości (2 kulki na porcję). Smażyć na głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju rzepakowego, aż będą chrupiące.

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. Plastry nie powinny się rozpadać. Odcedzić wodę z gotowania, odłożyć  okrągłe końce ziemniaków na sos i zostawić plastry przykryte w garnku.
Ocet, musztardę, cukier, sól, sok pomarańczowy i ziemniaki wymieszać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić a następnie dodać  olej rzepakowy cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zalać dressingiem ziemniaki i odstawić na co najmniej 15 minut, następnie ułożyć ziemniaki na talerzu jak carpaccio.

Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć  na ziemniakach. Na środku sałatki ziemniaczanej ułożyć jeszcze ciepłe kulki parówkowe.Podawać udekorowane olejem z pestek dyni i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz