8 lutego 2022

Dwukrotnie smażona wieprzowina z woka

Wieprzowina smażona z różnymi warzywami to proste i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Typowo azjatyckie przyprawy zapewniają prawdziwą eksplozję smaków i sprawiają, że to szybkie danie smakuje właściwie każdemu. Przyrządzenie w woku trwa bardzo krótko, za to  marynowanie mięsa zajmuje 2 godziny, ale w tym czasie można bez problemu przygotować wszystkie składniki, ponieważ jak to bywa w kuchni chińskiej, większość pracy to siekanie warzyw. 


Składniki na 4 porcje:

  • 2 steki z karkówki
  • 2,5 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki mirinu (wina ryżowego) lub białego słodkiego wina
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 100 ml rosołu z kurczaka lub warzyw
  • sól, pieprz
  • 6 grzybów shiitake
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchewka
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 0,5 limonki
  • 0,5 ananasa
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • trochę prażonego oleju sezamowego

Doprawić steki z karkówki solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i smażyć steki z po ok. 2 minuty z każdej strony. Dodać bulion i mirin i odstawić patelnię. Steki pozostawić w marynacie na 2 godziny.
Drobno posiekać czosnek, imbir i chili.
Rozgrzać olej arachidowy w woku lub wysokiej patelni, czosnek, imbir i chili krótko podsmażyć.

Po 2 godzinach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i pokroić w paski w poprzek włókna mięśniowego. Odstawić marynatę na później.
Oczyścić grzyby shiitake i usunąć szypułki, kapelusze pokroić.
Marchewki obrać i pokroić na drobne wiórki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Umyć i osuszyć szpinak. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Wycisnąć limonkę.
Do imbiru, czosnku i chili dodać mięso, pieczarki, marchewkę i cebulę i lekko podsmażyć, cały czas mieszając. Dodać bulion, pozostałą marynatę i trochę sosu sojowego. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty.

Na koniec dodać ananasa i szpinak i krótko podgrzać. Doprawić olejem sezamowym i sokiem z limonki. W razie potrzeby dodać trochę sosu sojowego.
Kto lubi, może dodać do dania smażone papryczki chili. W tym celu rozgrzać olej arachidowy na patelni i krótko smażyć papryczki chili z dodatkiem czosnku, cukru i bulionu.

Danie z woka podawać z ryżem basmati ugotowanym z solą i kilkoma plasterkami imbiru.



Danie Dnia na Smakerze 12.03.2022 TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz