Wieprzowina smażona z różnymi warzywami to proste i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Typowo azjatyckie przyprawy zapewniają prawdziwą eksplozję smaków i sprawiają, że to szybkie danie smakuje właściwie każdemu. Przyrządzenie w woku trwa bardzo krótko, za to marynowanie mięsa zajmuje 2 godziny, ale w tym czasie można bez problemu przygotować wszystkie składniki, ponieważ jak to bywa w kuchni chińskiej, większość pracy to siekanie warzyw.
- 2 steki z karkówki
- 2,5 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki mirinu (wina ryżowego) lub białego słodkiego wina
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 100 ml rosołu z kurczaka lub warzyw
- sól, pieprz
- 6 grzybów shiitake
- 2 czerwone cebule
- 1 marchewka
- 2 garście młodego szpinaku
- 0,5 limonki
- 0,5 ananasa
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 100 ml bulionu
- trochę prażonego oleju sezamowego
Doprawić steki z karkówki solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej arachidowy i smażyć steki z po ok. 2 minuty z każdej strony. Dodać bulion i mirin i odstawić patelnię. Steki pozostawić w marynacie na 2 godziny.
Drobno posiekać czosnek, imbir i chili.
Rozgrzać olej arachidowy w woku lub wysokiej patelni, czosnek, imbir i chili krótko podsmażyć.
Po 2 godzinach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i pokroić w paski w poprzek włókna mięśniowego. Odstawić marynatę na później.
Oczyścić grzyby shiitake i usunąć szypułki, kapelusze pokroić.
Marchewki obrać i pokroić na drobne wiórki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Umyć i osuszyć szpinak. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Wycisnąć limonkę.
Do imbiru, czosnku i chili dodać mięso, pieczarki, marchewkę i cebulę i lekko podsmażyć, cały czas mieszając. Dodać bulion, pozostałą marynatę i trochę sosu sojowego. Zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty.
Na koniec dodać ananasa i szpinak i krótko podgrzać. Doprawić olejem sezamowym i sokiem z limonki. W razie potrzeby dodać trochę sosu sojowego.
Kto lubi, może dodać do dania smażone papryczki chili. W tym celu rozgrzać olej arachidowy na patelni i krótko smażyć papryczki chili z dodatkiem czosnku, cukru i bulionu.
Danie z woka podawać z ryżem basmati ugotowanym z solą i kilkoma plasterkami imbiru.
Danie Dnia na Smakerze 12.03.2022 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz