Małże są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także łatwe w przygotowaniu. Oczywiście najlepiej smakują świeże, ugotowane w bulionie warzywnym i białym winie. Moja wersja jest bardziej „orientalna”, ponieważ zawiera pastę curry i trawę cytrynową oraz bulion wzbogacony ziemniakami, co sprawia, że w przeciągu 20 minut mamy pożywne, aromatyczne główne danie.
- 2 kg małży
- 150 g porów
- 150 g szalotki
- 300 g marchewki
- 300 g selera
- 600 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 strąk peperoni
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 0,5 pęczka pietruszki
- 0,5 pęczka kolendry
- 20 ml oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 2 liście laurowe
- 5 g pasty curry
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 200 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
- 1organiczna limonka
Obrać szalotkę i czosnek i drobno pokroić. Pora i paprykę przekroić na pół i także drobno posiekać. Ziemniaki, seler i marchew obrać i pokroić w kostkę. Stłuc trawę cytrynową ciężkim przedmiotem, posiekać pietruszkę, kolendrę i szczypiorek.
Masło i oliwę z oliwek podgrzać w płytkim rondlu z pokrywką, dodać ziemniaki, marchewki i seler i smażyć na małym ogniu przez ok. 8 minut. Dodać szalotkę, czosnek, pory, ostrą peperoni, liść laurowy i trawę cytrynową, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 3-5 minut. Następnie krótko podsmażyć pastę curry i zalać wszystko białym winem i sokiem z limonki. Doprowadzić do wrzenia i dusić przez 2 minuty, następnie dodać mleko kokosowe.
Małże umyć pod zimną, bieżącą wodą, oczyścić muszle, w razie potrzeby trochę wyszczotkować i usunąć brody. Odrzucić otwarte małże, zamknięte dodać do gotującego się bulionu.
Małże wymieszać z bulionem i przykryć garnek pokrywką. Lekko zmniejszyć ogień i gotować małże przez 6-8 minut. Pod koniec gotowania małże powinny być otwarte, całkowicie zamknięte należy odrzucić. Dodać skórkę z limonki i doprawic solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz