1 września 2023

Zupa na upały

W czasie upałów nie mamy dużego apetytu, więc zimne zupy są idealne. Najlepsze są oczywiście zupy z surowych warzyw i owoców, ponieważ w przeciwieństwie do większości chłodników nie są gotowane i zachowują cenne witaminy i minerały. Z tego powodu zupy w stylu gazpacho są popularne np. w krajach o ciepłym klimacie. Moja zupa składa się zasadniczo z melona i ogórka. Są to składniki bogate w wodę, witaminy i minerały i stanowią niezwykle smaczną kombinację. Dodatkowym atutem jest fakt, że zupę można przygotować w 15 minut. Aby była bardziej pożywna, dodałam do niej paluszki grissini owinięte plastrem szynki parmeńskiej, gdyż taka szynka najlepiej komponuje się z melonem.


Składniki na 4 osoby:

  • 1 dojrzały melon miodowy
  • 2 ogórki
  • 2 kawałki organicznego imbiru
  • 2 organiczne limonki
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 240 ml lodowatej wody
  • 1 czerwone peperoni
  • sól morska, pieprz
  • 80 ml wina porto
  • 8 grissini
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej szynki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Melona i ogórki obrac, pozbawic pestek i pokroic w grubsza kostke. Umyc i zetrzec imbir. Limonke umyc w goracej wodzie i osuszyc, zetrzec drobno skórke i wycisnac sok. Bazylie umyc, wysuszyc i odłozyc kilka listków do dekoracji.

Wlozyc kostki melona i ogórki z sokiem i skórka z limonki, imbirem, odrobina soli i pieprzu do pojemnika blendera i wymieszac z zimna woda (ewentualnie z kilkoma kostkami lodu). Bazylie grubo posiekac i dodac do skladników. Nastepnie wszystko razem zmiksowac.

Peperoni umyc, pozbawic pestek, poktoic w drobna kostke i dodac do zupy. Doprawic wszystko sola i pieprzem w razie potrzeby i ewentualnie wlac wino porto. Przetrzymac zupe w lodówce az do podania.
Owinac grissini 1 plasterkiem szynki parmenskiej. Przed podaniem wlac zupe do schlodzonych szklanek, skropic oliwa z oliwek i udekorowac listkami bazylii. Serwowac z paluszkami grissini z szynka.

10 komentarzy:

  1. No no no, wygląda jak jakiś wypasiony koktajl z Ibizy czy coś... I jeszcze winerko w tym do smaku... Wypas! (jak powiedziałaby H&C) :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, czy ogórek i melon z odrobina porto to taki wypas, raczej amuse-bouche :))

      Usuń
  2. Cudowne połączenie 💚 Zdrowa i pyszna dawka orzeźwienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuje, na upaly naprawde wysmienita kombinacja smaku melona i ogórka.

      Usuń
  4. Hej Marylko! dzięki za taki super koment pod sernikiem Martusi :-) A co do tego rankingu, to w lot pojęłam, o co ci chodzi - skąd niby John i Mary z Arizony albo Mbebe i Kuku z Zimbabwe mieliby znać polskie (i w ogóle słowiańskie) oryginalne ciasta?! I jeszcze głosować na nie, że takie dobre? (no bo są najlepsze nawiasem mówiąc, ale to już - jak powiedziałaby Ciri - strzegół :-D). I pogrzebałam w internetach i wyszło szydło z worka: owszem, jest to uznany serwis o jedzeniu, ale o zasięgu raczej europejskim, a tak w ogóle to słowiańskim, bo to jest z ZAGRZEBIA W CHORWACJI.
    Ale i tak jestem dumna, że bracia nas dopieścili :-D Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy na poczatku zobaczylam jakies slowianskie ciasta, wiedzialam juz, ze to jakis slowianski ranking. Polskie wypieki niestety nie sa znane na swiecie, podobnie jak polskie potrawy ( z wyjatkiem oczywiscie dzielnic, gdzie mieszkaja Polacy) To samo dotyczy slowianskich potraw, zadna nie osiagnela niestety swiatowej slawy.

      Usuń