Za każdym razem, gdy przygotowywałam całą kaczkę lub gęś, nie wiedziałam, co zrobić z podrobami, aż przypadkiem znalazłam przepis na bardzo prosty, ale niezwykle smaczny pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek. Tajemnica jego smaku polega na marynowaniu w alkoholu i dodaniu roztopionego masła, ponieważ wątróbka jest dość chuda i potrzebuje tłuszczu, aby uzyskać kremową konsystencję. Paszet jest czasochłonny, ale tak naprawdę to jedynie czekanie zajmuje dużo czasu, podczas gdy samo przygotowanie trwa chwile. Do tego delikatnego pasztetu smakuje chutney z pigwy, taka konstelacja smaków powinna zachwycić każdego.
Składniki na 1 foremkę:
- 350 g gęsiej lub kaczej wątróbki
 - 0,5 łyżeczki soli peklującej
 - 100 ml wina porto
 - 100 ml madery
 - 100 ml brandy
 - 350 g masła
 - 4 jajka
 - sól, pieprz
 
Chutney:
- 2 pigwy
 - 100 g cukru
 - 1 gwiazdka anyżu
 - 1 laska wanilii
 - 100 ml soku jabłkowego
 - 1 łyżka budyniu waniliowego
 
Masę przepuścić przez drobne sito. Foremke wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą. Wygładzić powierzchnię i szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp 80° C przez godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.
Pigwy obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondelku skarmelizować trochę cukru, polać sokiem jabłkowym i dodać przyprawy i kostki pigwy.
Kostki pigwy zagotować i dusić ok. godziny. Powinny być miękkie, ale nadal zachować swój kształt. Wyjąć przyprawy i zagęścić chutney budyniem waniliowym - wymieszać proszek z niewielką ilością wody i stopniowo dodawać do chutney, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wyjąć pasztet z formy i pokroić w plasterki. Podawać z chutney i tostowym białym chlebem lub brioszką.
Kto chce, może również podać pasztet z sałatą.
Pasztet i chutney są łatwe do przygotowania i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz