Brioszka z kurkumą jest niezwykle puszysta, lekka, maślana i ma lekką słodycz, która świetnie smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.
- 0,5 kostki drożdży
- 125 ml mleka
- 375 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżki kurkumy
- 1 limonka
- 2 duże jajka
- do smarowania: żółtko jajka
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać w robocie kuchennym przez ok. 10 minut.
Przykryć i odstawić aby ciasto wyrosło, aż podwoi rozmiar.
Ciasto ponownie zagnieść i dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt lepkie. Uformować kulki i umieścić je obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Posmarować żółtkiem. Piec w 200° C (góra/dół) przez ok. 20-30 minut.
Brioszkę ostudzić na kratce i pokroić.
Bardzo puszyste. I żółciutkie od kurkumy jak od moich jajek :-D
OdpowiedzUsuńMoje jajka sa pomaranczowe :) Uzywam bardzo duzo kurkumy w kuchni. Nie tylko zima jako lekarstwo na przeziebienia, ale przez caly rok, bo ma mnóstwo wlasciwosci leczniczych i niezwykle wplywa na smak potrawy. Usciski.
Usuń