25 lutego 2022

Brioszka z kurkumą

Brioszka z kurkumą jest niezwykle puszysta, lekka, maślana i ma lekką słodycz, która świetnie smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.


Składniki:

  • 0,5 kostki drożdży
  • 125 ml mleka
  • 375 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżki kurkumy
  • 1 limonka
  • 2 duże jajka
  • do smarowania: żółtko jajka

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać w robocie kuchennym przez ok. 10 minut.
Przykryć i odstawić aby ciasto wyrosło, aż podwoi rozmiar.

Ciasto ponownie zagnieść i dodać trochę mąki, jeśli jest zbyt lepkie. Uformować kulki i umieścić je obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Posmarować żółtkiem. Piec w 200° C (góra/dół) przez ok. 20-30 minut.

Brioszkę ostudzić na kratce i pokroić.

2 komentarze:

  1. Bardzo puszyste. I żółciutkie od kurkumy jak od moich jajek :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje jajka sa pomaranczowe :) Uzywam bardzo duzo kurkumy w kuchni. Nie tylko zima jako lekarstwo na przeziebienia, ale przez caly rok, bo ma mnóstwo wlasciwosci leczniczych i niezwykle wplywa na smak potrawy. Usciski.

      Usuń