10 lutego 2022

Brukselka z pieca

Długo szukałam sposobu na przyrządzenie brukselki bez typowej dla niej goryczki. W końcu znalazłam metodę, który gwarantuje smaczną brukselkę o niesamowitym aromacie, a przy tym bardzo szybko – brukselka z pieca jest gotowa w ciągu 25 minut i smakuje nawet tym, którzy przyrządzają ją w klasyczny sposób.


Składniki dla 4 osób:

  • 800 g brukselki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 plastry imbiru
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • trochę miodu

Rozgrzać piekarnik do 180° C. Oczyścić brukselki, podgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy na patelni i usmażyć w nim brukselki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Dodać do brukselki wraz z  wyciśniętymi połówkami pomarańczy, resztą soku z pomarańczy i imbirem. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie piec w piekarniku przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie obrócić brukselkę i dodać resztę soku pomarańczowego, jeśli to konieczne. Na koniec dodać trochę miodu.

Brukselkę podać np. z ziemniakami z kurkumą i jajkiem sadzonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz