Długo szukałam sposobu na przyrządzenie brukselki bez typowej dla niej goryczki. W końcu znalazłam metodę, który gwarantuje smaczną brukselkę o niesamowitym aromacie, a przy tym bardzo szybko – brukselka z pieca jest gotowa w ciągu 25 minut i smakuje nawet tym, którzy przyrządzają ją w klasyczny sposób.
- 800 g brukselki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 organiczna pomarańcza
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 plastry imbiru
- masło klarowane lub olej rzepakowy
- trochę miodu
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Oczyścić brukselki, podgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy na patelni i usmażyć w nim brukselki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Dodać do brukselki wraz z wyciśniętymi połówkami pomarańczy, resztą soku z pomarańczy i imbirem. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie piec w piekarniku przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie obrócić brukselkę i dodać resztę soku pomarańczowego, jeśli to konieczne. Na koniec dodać trochę miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz