27 lutego 2022

Vol-au-vent: domowe królewskie paszteciki

Chrupiące, eleganckie koszyczki z ciasta francuskiego przypominają klasyczną francuską kuchnię. Często wypełnione ragout z cielęciny lub potrawką z kurczaka, królewskie paszteciki są uważane za tradycyjną przystawkę. Wystarczy kilka prostych kroków, aby samodzielnie je wyczarować, a inspiracja przy tworzeniu nadzienia nie zna granic.


Składniki na 8 pasztecików:


  • 2 świeże płaty ciasta francuskiego á 270 g
  • żółtko


Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i równomiernie rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie na około 3-5 mm.
Następnie wyciąć z ciasta kółka o średnicy ok. 8 cm.
1/3 kółek ułożyć w odpowiednich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować odrobiną żółtka.
Następnie za pomocą mniejszej foremki o średnicy 4 cm wyciąć okręgi w środku pozostałych kół.
Umieścić po 2-3 okręgi na dużych kółkach i lekko docisnąć .

Roztrzepać jajko widelcem lub trzepaczką, następnie równomiernie posmarować brzegi kółek jajkiem, uważając aby nie pomalować wewnętrznego wolnego koła, aby zapobiec sklejaniu się warstw ciasta francuskiego.
Następnie odstawić paszteciki na co najmniej 1 godz. w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220° C (termoobieg)

Po godzinie umieścić paszteciki na środku nagrzanego piekarnika i wlać ok. 1-2 dl wody do żaroodpornej miski na dnie piekarnika.
Piec paszteciki przez ok. 10 minut, następnie zmniejszyć  temperaturę piekarnika do 190° C i piec przez kolejne 10-15 minut.
Kiedy osiągną złoty kolor, wyjąć je z piekarnika, wyciąć wewnętrzne koło nożem i ostudzić na drucianej kratce.

Paszteciki można nadziewać słodkim lub wytrawnym farszem, tu wyobraźnia nie zna granic. Smakują zarówno z owocami, śmietaną  czy kremem jak i z cielęciną, wołowiną, kurczakiem, wędzonym łososiem lub innymi rybami, owocami morza, grzybami, różnymi sałatkami.
Hermetycznie zamknięte gotowe paszteciki  można przechowywać co najmniej 1 tydzień. Przed podaniem wystarczy wtedy je podgrzać w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz