21 lutego 2022

Ragoût z buraków i warzyw

Buraki należą do moich ulubionych warzyw, niestety nie ma zbyt wielu przepisów na dania z burakami. Mój przepis, który powstał z recyklingu warzyw, po kilku zmianach stał się idealnym przepisem na ragout, które oprócz buraków  zawiera inne warzywa oraz gruszki i pestki granatu. Kumin i chili nadają mu orientalnego smaku.

Składniki dla 4 osób:
  • 800 g świeżych buraków
  • sól, pieprz
  • kminek
  • 1l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 1 organiczna cytryna
  • 0,5 brukwi
  • 3 żółte marchewki
  • 3 pomarańczowe marchewki
  • 2 selery naciowe
  • 0,5 ogórka
  • 2 gruszki
  • 0,5 granatu
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • 1 papryczka chili
  • trochę gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki świeżej mięty

Umyć buraki i ugotować w osolonej wodzie z kminkiem do miękkości. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na większe kawałki. Umieścić w wysokim pojemniku z bulionem i zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny, kuminu, soli i pieprzu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę więcej bulionu.

Warzywa obrać i pokroić na równe kawałki, gruszkę i nieobranego ogórka podzielić na nieco mniejsze kawałki. Usunąć  pestki granatu z owoców.
Na dużej, wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy i podsmażyć na nim brukiew, marchew i seler. Dodać sól i pieprz, papryczkę chili i trochę bulionu. Dusić warzywa al dente na średnim ogniu. Na koniec dodać kawałki gruszki i ogórka oraz pestki granatu i podgrzać. Wymieszać z masą z buraków i doprawić gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny oraz kuminem.

Ułożyć ragoût na talerzach i posypać posiekanymi listkami mięty.

2 komentarze:

  1. Co za kolory! I jaka piękna zastawa :-) A buraki - wiadomo, królują w mojej kuchni, w końcu najczęściej pachnie u mnie barszczem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, ja tez uwielbiam buraki i barszcz, jaki juz robila moja babcia.
      Usciski i buziaki.

      Usuń