Buraki należą do moich ulubionych warzyw, niestety nie ma zbyt wielu przepisów na dania z burakami. Mój przepis, który powstał z recyklingu warzyw, po kilku zmianach stał się idealnym przepisem na ragout, które oprócz buraków zawiera inne warzywa oraz gruszki i pestki granatu. Kumin i chili nadają mu orientalnego smaku.
Składniki dla 4 osób:- 800 g świeżych buraków
- sól, pieprz
- kminek
- 1l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 organiczna cytryna
- 0,5 brukwi
- 3 żółte marchewki
- 3 pomarańczowe marchewki
- 2 selery naciowe
- 0,5 ogórka
- 2 gruszki
- 0,5 granatu
- masło klarowane lub olej rzepakowy
- 1 papryczka chili
- trochę gałki muszkatołowej
- 2 gałązki świeżej mięty
Umyć buraki i ugotować w osolonej wodzie z kminkiem do miękkości. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na większe kawałki. Umieścić w wysokim pojemniku z bulionem i zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny, kuminu, soli i pieprzu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę więcej bulionu.
Warzywa obrać i pokroić na równe kawałki, gruszkę i nieobranego ogórka podzielić na nieco mniejsze kawałki. Usunąć pestki granatu z owoców.
Na dużej, wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy i podsmażyć na nim brukiew, marchew i seler. Dodać sól i pieprz, papryczkę chili i trochę bulionu. Dusić warzywa al dente na średnim ogniu. Na koniec dodać kawałki gruszki i ogórka oraz pestki granatu i podgrzać. Wymieszać z masą z buraków i doprawić gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny oraz kuminem.
Ułożyć ragoût na talerzach i posypać posiekanymi listkami mięty.
Co za kolory! I jaka piękna zastawa :-) A buraki - wiadomo, królują w mojej kuchni, w końcu najczęściej pachnie u mnie barszczem...
OdpowiedzUsuńMarzyniu, ja tez uwielbiam buraki i barszcz, jaki juz robila moja babcia.
UsuńUsciski i buziaki.