2 sierpnia 2022

Grillowany melon z kozim serem

Nie każdy wie, jak smaczne są grillowane lub smażone melony. Obróbka termiczna sprawia, że ​​zewnętrzna warstwa staje  sie bardziej chrupiąca dzięki karmelizacji, a wewnętrzna pozostaje soczysta. W połączeniu z kozim serem tak przyrządzony melon smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niz z szynką parmeńską. Z plasterkami rzodkiewki i rzeżuchą grochową jest doskonałą przekąską.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 melon kantalupa (lub inny)
  • 80 g koziego sera
  • kilka rzodkiewek
  • 40 g rzeżuchy grochowej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Melona przekroic na pól i usunac pestki, obie polówki obrac i pokroic w plasterki. Plastry połozyc na grillu lub lekko podsmazyc na patelni z odrobiną oleju. Nastepnie ulozyc plastry melona na talerzu, na nich male porcje koziego serka smietankowego, plasterki rzodkiewki i rzezuche grochowa. Doprawic niewielka ilościa oliwy z oliwek, sola i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz