14 sierpnia 2022

Kuskus z bakłażanem i figami

Jeśli chcę urozmaicić moją kuchnię i nadać jej arabskiego akcentu, często sięgam po kuskus. Tym razem nie jest on składnikiem sałatki, lecz całego bezmięsnego dania, gdyż letnia pora to świetna okazja do zaoferowania rodzinie lekkiej kuchni. Tym razem kuskus uzupełniają smażone bakłażany, figi, arabskie przyprawy i mięta, niezbędna w kuchni arabskiej.

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g bakłażanów
  • 500 g kuskusu
  • 500 ml wody
  • 80 g masła
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout
  • 3 szalotki
  • 1 łyżka igieł rozmarynu
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 główka młodego czosnku
  • 2 papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • trochę cukru
  • sól
Figi:
  • 4 figi
  • szczypta cukru lub trochę miodu
  • 3 łyżki białego kremu balsamicznego
  • 2 łyżki octu owocowego
  • sól
  • świeża mięta

Najpierw przygotowac skladniki wraz z kuskusem.
Posiekac igly rozmarynu, wycisnac cytryne i zetrzec skórke. Szalotki obrac i pokroic w drobna kostke. Papryczke chili pokroic, jesli jest mala uzyc w calosci, glówke czosnku przekroic na pól. Baklazany oczyscic i pokroic w kostke.
Wsypac kuskus do rondelka, dodac wode, igly rozmarynu, ras el hanout, szalotki i maslo. Zagotowac i dobrze wymieszac. Zdjac z ognia i pozostawic  do napecznienia przez ok. 5 minut (dokladny czas zalezy od informacji na opakowaniu). Nastepnie posolic, dodac odrobine cukru i doprawić sokiem i skórka z cytryny. Kto chce, moze równiez dodac sok i skórke z pomaranczy.

W czasie gdy kuskus pecznieje, usmazyc baklazany ze wszystkich stron na oliwie z oliwek. Posypac ziolami prowansalskimi, sola i odrobina cukru. Dodac czosnek i papryczki chili. Zmniejszyc ogien i smazyc baklazany przez kolejne 5-6 minut.
Oczyscic i przepolowic figi. Rozgrzac oliwe na patelni i delikatnie smazyc figi na malym ogniu. Dodac ocet owocowy i bialy krem ​​balsamiczny. Posolic i doslodzic cukrem lub miodem.

Wymieszac kuskus z baklazanem i ulozyc na talerzach. Na wierzchu posypac swieza mieta. Dodac figi i zalac je sokiem powstalym w czasie smazenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz