5 sierpnia 2022

Letnia sałatka z chlebem: panzanella

Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstwy chleb moczono w wodzie i occie i mieszano ze składnikami z przydomowych ogródków - z pomidorami, papryką, mozzarellą, kaparami i świeżymi ziołami. Prawdziwa letnia uczta dla koneserów dbających o zdrowie, dlatego chleb pszenny warto zastąpić wariantem orkiszowym. W mojej wersji chleb opiekany jest w piekarniku z rozmarynem, wiec świetnie pachnie i nadaje kostkom chleba nutę śródziemnomorskich ziół. Sałatka ta dostarcza również organizmowi dużo ważnych składników odżywczych, białka i witalnych substancji.


Składniki dla 4 osób:

Sos pomidorowy:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 duże pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • trochę syropu klonowego
Sałatka:
  • 400 g jasnego chleba orkiszowego, tostów lub ciabatty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona szpiczasta papryka
  • 50 g ciemnych oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka jabłkowego octu balsamicznego
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 pęczek rukoli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 gałki bawolej mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • do smażenia: olej roślinny

Cebule, czosnek i chili drobno posiekac. Pomidory pokroic w kostke. W rondelku rozgrzac oliwe i podsmazyc  czosnek, chili i cebule.. Dodac polowe pomidorów i nadal smazyc. Nastepnie wlac passate pomidorowa i zmniejszyc ogien. Doprawic sos sola, pieprzem, oliwa z oliwek i odrobina syropu klonowego i gotowac przez 15-20 minut.

Rozgrzac piekarnik do 160° C. Chleb pokroic w kostke o wymiarach ok. 2 x 2 cm i ulozyc na blasze do pieczenia. Pokroic drobno polowe czosnku i posiekac igly rozmarynu.. Czosnek i rozmaryn dodac do kostek chleba, polac oliwa z oliwek i dobrze wymieszac. Piec w piekarniku przez 15-20 minut. Powinny byc zlotobrazowe i twarde. Po upieczeniu ostudzic.  

Papryki oczyscic i pokroic w paski. Cebule i reszte czosnku obrac i pokroic w plastry.

W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc w niej papryke, czosnek i cebule. Dodac oliwki.

Nastepnie dodac podpieczone kostki chleba i reszte pomidorów pokrojonych w kostke. Wlac sos pomidorowy i delikatnie wymieszac. Kostki chleba pozostawic na kilka minut w płynie. Powinny zmieknac, ale nadal byc chrupiace.
Salatkę chlebowa doprawic sola, pieprzem i 1 kropla jabłkowego octu balsamicznego.

Smazyc kapary na glebokim oleju roslinnym przez 1-2 minuty. Kapary sa gotowe, gdy ustaje odglos smazenia, a tluszcz przestaje bulgotac, wtedy je wyjac i osuszyc na papierze kuchennym.
Rukole oczyscic i doprawic odrobina soku z cytryny, oliwa z oliwek, sola i pieprzem.

Najlepiej uzyc pierscienia do serwowania, aby umiescic salatke na srodku talerza. Na wierzch polozyc troche rukoli, a wokól salatki kulki mozzarelli. Posypac wszystko listkami bazylii i kaparami i skropic odrobina oliwy z oliwek.

2 komentarze:

  1. Jadłam tę sałatkę we Włoszech, smakowała mi. Ale nie było na niej smażonych kaparów, nigdy bym nie przypuszczała, że można je smażyć. Mam swoje pyszne pomidory, więc może się skuszę? Tylko że H&C nie będą chcieli prawilnie zamoczyć grzanek, tylko posypać nimi po wierzchu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawidlowo Wlosi tez mocza chleb w wodzie z octem, ale to mi nie bardzo smakuje, dlatego wole, aby chleb przesiakl rozmarynem i sosem pomidorowym, który zawiera ocet. Jest wtedy bardziej aromatyczny.
      Czesto troche zmieniam oryginalne przepisy, aby je dostosowac do mojego smaku.Smazone kapary sa bardzo dobre, trzeba tylko je wyjac z tluszczu w chwili, gdy przestana "bulgotac" przy smazeniu.
      Czesto smaze rukole jako dodatek do potraw, tez smakuje doskonale.

      Usuń