3 sierpnia 2022

Lekka sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowym

Sałatka ziemniaczana odgrywa ważną rolę w kuchni niemieckiej. Jest nieodzowna na przyjęciach, jako dodatek do grilla lub jako danie wigilijne z parówkami, zwłaszcza w północnych Niemczech. Ogólnie sałatki ziemniaczane można podzielić na dwa rodzaje w zależności od użytego dressingu. Najpopularniejsza jest sałatka z majonezem, ale ponieważ majonezowi brakuje tej lekkości charakteryzującej zdrową kuchnię , wybrałam na dressing lekki sos jogurtowy. Ziemniaki gotowane w mundurkach i schłodzone w lodówce tracą dużo węglowodanów, co sprawia, ze stają się bardziej lekkostrawne. 


Składniki na 2 porcje:

  • 400 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 50 ml zalewy z korniszonów
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 korniszon
  • 1 dymka
  • sól


Ugotowac ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obrac, gdy sa jeszcze cieple, a nastepnie odstawic do ostygniecia na co najmniej 2 godziny, najlepiej w lodówce. W miedzyczasie ugotowac jajka na twardo, ostudzic i obrac. Papryke, korniszona i dymke pokroic w drobna kostke lub cienkie paski.
Schlodzone ziemniaki pokroic w plastry i doprawic sola. Wlozyc jajka do miski i rozgniesc widelcem.

Do jajek dodac jogurt i zalewe z korniszonów i  dokladnie wymieszac. Dodac pokrojona w kostke papryke, korniszona i dymke. Na koniec ostroznie dodac plasterki ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz