Sałatka ziemniaczana odgrywa ważną rolę w kuchni niemieckiej. Jest nieodzowna na przyjęciach, jako dodatek do grilla lub jako danie wigilijne z parówkami, zwłaszcza w północnych Niemczech. Ogólnie sałatki ziemniaczane można podzielić na dwa rodzaje w zależności od użytego dressingu. Najpopularniejsza jest sałatka z majonezem, ale ponieważ majonezowi brakuje tej lekkości charakteryzującej zdrową kuchnię , wybrałam na dressing lekki sos jogurtowy. Ziemniaki gotowane w mundurkach i schłodzone w lodówce tracą dużo węglowodanów, co sprawia, ze stają się bardziej lekkostrawne.
- 400 g ziemniaków
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu
- 50 ml zalewy z korniszonów
- 1 mała czerwona papryka
- 1 korniszon
- 1 dymka
- sól
Ugotowac ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obrac, gdy sa jeszcze cieple, a nastepnie odstawic do ostygniecia na co najmniej 2 godziny, najlepiej w lodówce. W miedzyczasie ugotowac jajka na twardo, ostudzic i obrac. Papryke, korniszona i dymke pokroic w drobna kostke lub cienkie paski.
Schlodzone ziemniaki pokroic w plastry i doprawic sola. Wlozyc jajka do miski i rozgniesc widelcem.
Do jajek dodac jogurt i zalewe z korniszonów i dokladnie wymieszac. Dodac pokrojona w kostke papryke, korniszona i dymke. Na koniec ostroznie dodac plasterki ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz