1 sierpnia 2022

Sałatka z miodowego melona i batatów

Niezwykła sałatka, która różni się od innych nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Melona, słodki ziemniak, koper włoski i liście młodego szpinaku tworzą niezwykłą kompozycję smaku, aromatu i świeżości. Do tego sałatka jest lekkostrawna ale i pożywna, więc na letnie upały wprost idealna.


Składniki na 2 porcje:

  • 1 miodowy melon (lub inny)
  • 200 g batatów
  • 50 g kopru włoskiego
  • 50 g młodego szpinaku (baby)
  • ocet
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz


Jakkolwiek kazda salatka jest w pewnym sensie improwizowana, wskazane jest uzycie batata i kopru wloskiego ,aby zachowac jej wyjatkowy smak, natomiast rodzaj melona to juz nasza spontaniczna decyzja. Najbardziej odpowiada mi melon miodowy, ale Galia, kantalupa czy melon cukrowy tez idealnie pasuja do tej salatki.

Melona przekroic na pól i usunac pestki, obie polówki obrac. Pierwsza polówke pokroic w wieksza kostke i zblendowac, aby uzyskac sok z melona. Obrac slodkie ziemniaki i koper wloski i pokroic na kawalki wielkosci kesa.
Wlac sok z melona do garnka, podgrzac i gotowac w nim do miekkosci kawalki batatów i koper wloski.

W miedzyczasie pokroic druga polowe melona w drobna kostke i marynowac z octem, oliwa, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Umyc szpinak.
Gdy bataty i koper beda miekkie, odcedzic je i odstawic do ostudzenia a nastepnie ulozyc je na talerzach, a na nich marynowane kostki melona. 

Podawac z listkami szpinaku i ewentualnie posiekanymi zielonymi listkami kopru wloskiego przyponiajacymi koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz