Sezon na matiasy dobiega końca, świetna okazja, aby jeszcze raz nacieszyć się tym wyjątkowym specjałem. Do tego młode ziemniaki, brokuły i sos ziołowy, zarówno do matiasów jak i ziemniaków. Proste, szybkie, ale niezwykle smaczne danie.
Składniki na 4 porcje:- 4 małe podwójne filety matiasów lub śledzi
- 500 g brokułów
- 20 młodych ziemniaków
- 500 g niskotłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 organiczna cytryna
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- cukier
Nazwa Matjeshering pochodzi od holenderskiego Maagdekensharing (dziewiczy sledz) lub Meisje oznaczajacego „mloda dziewczyne”.
Matiasy powstaja z mlodych, niedojrzalych plciowo sledzi, które maja wysoka zawartosc tluszczu (ok. 18-20 %)
Po wylowieniu sledzi odcina sie glowe i usuwa skrzela i wnetrznosci. Jedynie trzustka pozostaje w rybach. Ryba jest nastepnie przetrzymywana przez tydzien w drewnianej beczce z zalewa solna. Enzym z trzustki wraz z sola zamienia sledzie w matiasy i nadaje im charakterystycznego smaku. Poza tym dzieki temu, ze sledz jest przetrzymywany w zalewie solnej, a nie w soli, jest on duzo mniej slony.
Sezon na matiasy trwa przewaznie 2 miesiace, tylko wtedy mozna kupic swieze matiasy, pózniej dostepne sa jedynie sledzie lub "podróbki" nazywane "a la matias", które wprawdzie tez sa smaczne i zdrowe, ale nie maja takich wartosci odzywczych i niezwyklego smaku, jak prawdziwe matiasy. Matiasy sa lowione i najbardziej popularne w Holandii, Danii i Norwegii. W Niemczech sa przyrzadzane tylko w dwóch miastach, w Emden i Glückstadt.
Wiecej szczególowych informacji TUTAJ
Dokladnie wyszorowac ziemniaki i gotowac w osolonej wodzie do miekkosci. Nastepnie odcedzic i wysuszyc.
Na patelni rozgrzac maslo klarowane i smazyc ziemniaki na srednim ogniu przez ok. 10 minut na zloty kolor. Doprawic sola i kilkakrotnie obracac.
Podzielic brokuly na rózyczki i obierac koncówki szypulek. Rozgrzac maslo klarowane lub olej roslinny na patelni i smazyc brokuly przez 3-5 minut. Brokuly powinny nabrac koloru na brzegach. Doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i odrobina skórki z cytryny.
Przygotowac sos. Wyymieszac jogurt i majonez drobno posiekac koper i natke pietruszki, doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i cukrem. Kto chce moze dodac troche oliwy lub oleju rzepakowego.
Matiasy podac z ziemniakami, brokulami i sosem jogurtowym.
Bardzo ciekawe te informacje o matiasach, w sumie nigdy się tym nie interesowałam, bo u nas nie można dostać (na marginesie - szkoda, że moja wyeksploatowana trzustka nie zamienia nie w "Meisje" :-D). Co do przepisu, to dawniej często tak jedliśmy - marynowane śledzie w kwaśnej, gęstej śmietanie z cebulką i zieleninką oraz gorące ziemniaki. Pyszota!
OdpowiedzUsuńSledzie z ziemniakami sa pyszne, w sezonie "matiasowym" robie je czesto, a poniewaz matiasy sa tak pyszne, nie trzeba ich marynowac, zawsze sa jedzone na surowo.
UsuńW Polsce sa na pewno sledzie "a la matias", które sa po prostu zwyklymi sledziami, ale byc moze mozna dostac holenderskie matiasy, oni je zamrazaja w czasie obróbki, przez co sa dostepne przez caly rok. Warto spróbowac, bo ten smak jest niezwykly.