10 sierpnia 2022

Matiasy z brokułami i ziemniakami

Sezon na matiasy dobiega końca, świetna okazja, aby jeszcze raz nacieszyć się tym wyjątkowym specjałem. Do tego młode ziemniaki, brokuły i sos ziołowy, zarówno do matiasów jak i ziemniaków. Proste, szybkie, ale niezwykle smaczne danie.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 małe podwójne filety matiasów lub śledzi
  • 500 g brokułów
  • 20 młodych ziemniaków
  • 500 g niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 organiczna cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • cukier

Nazwa Matjeshering pochodzi od holenderskiego Maagdekensharing (dziewiczy sledz) lub Meisje oznaczajacego „mloda dziewczyne”.
Matiasy powstaja z mlodych, niedojrzalych plciowo sledzi, które maja wysoka zawartosc tluszczu (ok. 18-20 %) 
Po wylowieniu sledzi odcina sie glowe i usuwa skrzela i wnetrznosci. Jedynie trzustka pozostaje w rybach. Ryba jest nastepnie przetrzymywana przez tydzien w drewnianej beczce z zalewa solna. Enzym z trzustki wraz z sola zamienia sledzie w matiasy i nadaje im charakterystycznego smaku. Poza tym dzieki temu, ze sledz jest przetrzymywany w zalewie solnej, a nie w soli, jest on duzo mniej slony.
Sezon na matiasy trwa przewaznie 2 miesiace, tylko wtedy mozna kupic swieze matiasy, pózniej dostepne sa jedynie sledzie lub "podróbki" nazywane "a la matias", które wprawdzie tez sa smaczne i zdrowe, ale nie maja takich wartosci odzywczych i niezwyklego smaku, jak prawdziwe matiasy. Matiasy sa lowione i najbardziej popularne w Holandii, Danii i Norwegii. W Niemczech sa przyrzadzane tylko w dwóch miastach, w Emden i Glückstadt.
Wiecej szczególowych informacji TUTAJ

Dokladnie wyszorowac ziemniaki i gotowac w osolonej wodzie do miekkosci. Nastepnie odcedzic i wysuszyc.
Na patelni rozgrzac maslo klarowane i smazyc ziemniaki na srednim ogniu przez ok. 10 minut na zloty kolor. Doprawic sola i kilkakrotnie obracac.
Podzielic brokuly na rózyczki i obierac koncówki szypulek. Rozgrzac maslo klarowane lub olej roslinny na patelni i smazyc brokuly przez 3-5 minut. Brokuly powinny nabrac koloru na brzegach. Doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i odrobina skórki z cytryny.

Przygotowac sos. Wyymieszac jogurt i majonez drobno posiekac koper i natke pietruszki, doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i cukrem. Kto chce moze dodac troche oliwy lub oleju rzepakowego.

Matiasy podac z ziemniakami, brokulami i sosem jogurtowym. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe te informacje o matiasach, w sumie nigdy się tym nie interesowałam, bo u nas nie można dostać (na marginesie - szkoda, że moja wyeksploatowana trzustka nie zamienia nie w "Meisje" :-D). Co do przepisu, to dawniej często tak jedliśmy - marynowane śledzie w kwaśnej, gęstej śmietanie z cebulką i zieleninką oraz gorące ziemniaki. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sledzie z ziemniakami sa pyszne, w sezonie "matiasowym" robie je czesto, a poniewaz matiasy sa tak pyszne, nie trzeba ich marynowac, zawsze sa jedzone na surowo.
      W Polsce sa na pewno sledzie "a la matias", które sa po prostu zwyklymi sledziami, ale byc moze mozna dostac holenderskie matiasy, oni je zamrazaja w czasie obróbki, przez co sa dostepne przez caly rok. Warto spróbowac, bo ten smak jest niezwykly.

      Usuń