Nazwa Matjeshering pochodzi od holenderskiego Maagdekensharing (dziewiczy sledz) lub Meisje oznaczajacego „mloda dziewczyne”.
Matiasy powstaja z mlodych, niedojrzalych plciowo sledzi, które maja wysoka zawartosc tluszczu (ok. 18-20 %)
W 1395 roku rybak Wilhelm Beukelzoon z Flandrii wynalazl specjalny sposób patroszenia sledzi. Po wylowieniu sledzi odcina sie glowe i usuwa skrzela i wnetrznosci. Jedynie trzustka pozostaje w rybach. Ryba jest nastepnie przetrzymywana przez tydzien w drewnianej beczce z zalewa solna. Enzym z trzustki wraz z sola zamienia sledzie w matiasy i nadaje im charakterystycznego smaku. Poza tym dzieki temu, ze sledz jest przetrzymywany w zalewie solnej a nie w soli, jest on duzo mniej slony. Metoda ta szybko rozprzestrzenila sie na holenderskim wybrzezu i ugruntowala bogactwo miasteczek gdzie lowiono sledzie.
Sezon na matiasy trwa przewaznie 2 miesiace, tylko wtedy mozna kupic swieze matiasy, pózniej dostepne sa jedynie normalne sledzie lub "podróbki" nazywane "a la matias", które wprawdzie tez sa smaczne i zdrowe, ale nie maja takich wartosci odzywczych i niezwyklego smaku jak prawdziwe matiasy. Matiasy sa lowione i najbardziej popularne w Holandii, Danii i Norwegii. W Niemczech sa przyrzadzane tylko w dwóch miastach, w Emden i Glückstadt.
Istnieje kilka zasad dotyczacych przyrzadzania matiasów:
- nie powinno sie ich moczyc, gdyz w przeciwnym razie ich smak bedzie wodnisty
- nie powinno sie ich poddawac obróbce termicznej, zawsze sa spozywane na surowo
- nie serwowac bezposrednio na srebrnych talerzach, w razie potrzeby umiescic miedzy talerzem a sledziami np. liscie salaty
- podawać surowa cebule osobno, aby nie zdominowala delikatnego smaku matiasów.
Istnieje wiele sposobów przyrzadzania matiasów:
w Holandii swieze matiasy sa serwowane jedynie z drobno pokrojona cebula, bez zadnych zalew czy oleju.
W Niemczech popularna forma to "matias gospodyni" przyrzadzony z cebula, korniszonem, jablkiem, smietana lub jogurtem, z odrobina octu i swiezym koprem. Do tego ziemniaki w mundurkach.
Popularna jest równiez wersja z pokrojona w drobna kostke cebula i boczkiem oraz natka pietruszki. Czesto podawane z fasolka szparagowa.
Najpopularniejsza forma fast food, to chrupiaca buleczka z matiasem, cebula, czasami z ogórkiem i salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz