4 sierpnia 2022

Domowa granola z jogurtem i świeżymi owocami

Na idealny początek dnia eksperci do spraw żywienia polecają müsli z chrupiącą granolą. Mieszanka płatków zbożowych i orzechów to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych na świecie i do tego zdrowa, pożywna i smaczna. Produkowane przemysłowo mieszanki müsli zwykle zawierają zbyt dużo cukru, tłuszczu i dodatków. Domowa granola nie wymaga żadnego z tych dodatków i jest również bardzo łatwa do wykonania. Na zapas przyrządzona granola przechowuje się w słoikach przez kilka tygodni i świetnie smakuje w müsli, jako dodatek do deserów lub jako chrupiąca przekąska.


Składniki na ok. 800 g granoli:

  • 300 g płatków owsianych
  • 300 g migdałów, orzechów nerkowca i pestek dyni*
  • 100 g sezamu i siemienia lnianego*
  • 100 g nasion słonecznika*
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub neutralnego oleju
  • jogurt np. kokosowy
  • trochę ziaren wanilii
  • świeże owoce najlepiej jagodowe
  • świeża bazylii

* Mozna dowolnie zmieniac rodzaj i ilosc skladników do domowej granoli.  Mieszanka zależy od naszego gustu i portfela. Podstawa sa platki owsiane. Powinny stanowic co najmniej jedna trzecia masy i sa niedrogie. Oprócz podanych przeze mnie skladników do granoli nadaja sie równiez orzechy wloskie, orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.

Wsypac do miski platki owsiane, pestki, nasiona, migdaly, orzechy, sezam i siemie lniane.

Dodac syrop klonowy i oliwe z oliwek. Blache wylozyc papierem do pieczenia i ulozyc na nim dosyc cienka warstwe. Piec w temp 140-160° C ok. 20-30 minut, pilnujac, aby granola nie byla zbyt ciemna, gdyz wtedy staje  sie gorzka. Skladniki przekrecic co najmniej raz na druga strone.
Po upieczeniu schlodzic i delikatnie pokruszyc.

Wymieszac jogurt kokosowy z odrobina syropu klonowego i ziarnami wanilii. Umyc i osuszyc owoce. Wlac troche jogurtu do plytkiej miseczki i ulozyc na nim porcje granoli i owoce.  

Podawac udekorowane drobnymi listkami bazylii.

Reszte granoli przechowywac w szczelnym sloiku.
 
6 DRUKUJ PRZEPIS

2 komentarze:

  1. Boże, tyle składników.... jakie to musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Jako sniadanie - wprost niezastapione, gwarantuja dobry poczatek dnia.

      Usuń