Na idealny początek dnia eksperci do spraw żywienia polecają müsli z chrupiącą granolą. Mieszanka płatków zbożowych i orzechów to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych na świecie i do tego zdrowa, pożywna i smaczna. Produkowane przemysłowo mieszanki müsli zwykle zawierają zbyt dużo cukru, tłuszczu i dodatków. Domowa granola nie wymaga żadnego z tych dodatków i jest również bardzo łatwa do wykonania. Na zapas przyrządzona granola przechowuje się w słoikach przez kilka tygodni i świetnie smakuje w müsli, jako dodatek do deserów lub jako chrupiąca przekąska.
- 300 g płatków owsianych
- 300 g migdałów, orzechów nerkowca i pestek dyni*
- 100 g sezamu i siemienia lnianego*
- 100 g nasion słonecznika*
- 100 ml syropu klonowego
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub neutralnego oleju
- jogurt np. kokosowy
- trochę ziaren wanilii
- świeże owoce najlepiej jagodowe
- świeża bazylii
* Mozna dowolnie zmieniac rodzaj i ilosc skladników do domowej granoli. Mieszanka zależy od naszego gustu i portfela. Podstawa sa platki owsiane. Powinny stanowic co najmniej jedna trzecia masy i sa niedrogie. Oprócz podanych przeze mnie skladników do granoli nadaja sie równiez orzechy wloskie, orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.
Dodac syrop klonowy i oliwe z oliwek. Blache wylozyc papierem do pieczenia i ulozyc na nim dosyc cienka warstwe. Piec w temp 140-160° C ok. 20-30 minut, pilnujac, aby granola nie byla zbyt ciemna, gdyz wtedy staje sie gorzka. Skladniki przekrecic co najmniej raz na druga strone.
Po upieczeniu schlodzic i delikatnie pokruszyc.
Wymieszac jogurt kokosowy z odrobina syropu klonowego i ziarnami wanilii. Umyc i osuszyc owoce. Wlac troche jogurtu do plytkiej miseczki i ulozyc na nim porcje granoli i owoce.
Podawac udekorowane drobnymi listkami bazylii.
Reszte granoli przechowywac w szczelnym sloiku.
6 DRUKUJ PRZEPIS
Boże, tyle składników.... jakie to musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńNie tylko pyszne, ale i zdrowe. Jako sniadanie - wprost niezastapione, gwarantuja dobry poczatek dnia.
Usuń